zaterdag 2 februari 2019

Modernisme

Modernisme


Het modernisme is niet zozeer een stroming op zich maar meer een verzamelnaam voor allerlei richtingen die we vinden in het begin van de twintigste eeuw. Dat was de tijd dat kunstenaars de wereld van de academies en de natuurlijke weergaven van het naturalisme achter zich lieten. Om dat te vervangen door vernieuwing en om die te vinden sloegen de kunstenaars naar hartenlust aan het experimenteren.

De verschillende richtingen van het modernisme lagen zeker niet op één lijn qua opvattingen, integendeel zelfs. Maar met zoveel verschillende richtingen en insteken op de kunst is dat niet meer dan logisch en ligt dat geheel in de lijn der verwachtingen. Het is overigens maar de vraag of dat verschijnsel een probleem is. Misschien zijn al die verschillende richtingen juist wel een aanwinst.

Sommige vertegenwoordigers van het modernisme roemden de industrialisatie en de opkomst van de techniek in het futurisme, andere stromingen keken juist meer naar de primitieve mens bij het primitivisme. En zo waren er nog wel een aantal.



Kunst moest voor de modernisten vooral vernieuwend zijn. De kunst mocht op zoek gaan. Bijvoorbeeld op zoek naar zichzelf. Of naar de waarheid in de wereld, wat die waarheid dan ook wel mocht zijn. De gebruikte technieken mogen niet experimenteel zijn.

Kunst diende in eerste instantie bij het modernisme vooral vernieuwend te zijn.

Typerende kunstenaars binnen het modernisme


A


B


C


D


E


F


G


H


J


K


L


M


N


O

  • O' Keefe;

P

R


S


T


V



Onderliggende stromingen van het modernisme