woensdag 12 mei 2021

Rothko, Mark

 

Rothko, Mark

Personalia

  • Geboortejaar 1903
  • Geboorteplaats [plaats]
  • Jaar van overlijden 1970

Biografie

Wordt nog nader ingevuld

Een beschouwing over het werk van Mark Rothko

Mark Rothko is typisch zo'n kunstenaar waarbij je het werk in het echt moet zien. En dat heeft te maken met de kleuren. Op een foto zijn het vage kleurvlakken, niet erg afgebakend waardoor ze min of meer over het doek lijken te zweven. En volgens sommigen zelfs de neiging hebben om van het doek af te vallen. Ja, dat kun je er in zien, althans op een foto. Dat er veel zwart in wordt gebruikt, is op de foto ook goed te zien en maakt de werken vaak wat somber.

In werkelijkheid is het allemaal niet zo zwart wat het lijkt. Rothko mengde kleuren om een soort zwart te krijgen. Maar daar onder zitten vele lage met allerlei kleuren. Transparant en dun aangebracht met steeds lagen vernis er tussen. Het effect daarvan is een vreemd soort dieptewerking en als je er lang naar kijkt een soort pulserende kleur. Het is in elk geval totaal anders dan wat je bij een eerste beschouwing van een foto zou denken.

Er wordt vaak beweerd dat je schilderijen onmogelijk van een foto kunt beoordelen. En de schilderijen van Mark Rothko zijn waarschijnlijk het ultieme bewijs van die stelling.

Het grote verschil tussen foto en werkelijkheid is waarschijnlijk ook één van de oorzaken van de uitgesproken mening die mensen over het werk van Mark Rothko hebben. Je vindt het mooi of je vindt het helemaal niets. Meer tussentinten zijn er niet. Eigenlijk een beetje in de geest van de schilderijen zelf.

Stromingen

Mark Rothko wordt tot het Modernisme en het Abstract-expressionisme gerekend.

Extra informatie

Deze informatie over Mark Rothko is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje