zaterdag 8 mei 2021

Kandinsky,Wassily

 

Kandinsky,Wassily

Personalia

  • Geboortejaar 1866
  • Geboorteplaats [plaats]
  • Jaar van overlijden 1944

Biografie

Wassily Kandinsky was ondermeer lid van de vereniging  Abstraction-Création (1931 - 1937) in Parijs.
Hij wordt gezien als één van de bekendste abstracte kunstenaars uit het begin van 1900.  Zoals zovele kunstenaars heeft Kandinsky ook een beweging in zijn manier van werken gemaakt van figuratief naar abstract. Maar dat is een proces geweest dat zich geleidelijk aan heeft voltrokken en waar ook sprake is van een soort van overgangssituatie. Wat nu precies dat proces in gang heeft gezet is niet altijd even duidelijk. Het lijkt bij veel kunstenaars een soort van plotselinge openbaring waarna gezocht gaat worden naar een nieuwe stijl. Werken waarbij er sprake is van een verschuiving van figuratief naar abstract zoals de koe van Theo van Doesburg komen we bij Wassily Kandinsky niet tegen.

Overgang van figuratief naar abstract

De overgang van Kandinsky van figuratief naar abstract is zichtbaar in de reeks religieus getinte schilderijen die hij maakte rond 1911 en 1920. Het eerste werk uit de serie met de titel "Allerheiligen" is nog vooral figuratief. Het laatste werk uit de serie "Het laatste oordeel" is veel meer abstract van aard. Maar nog steeds zijn er wel herkenbare objecten in te vinden.

Opmerkelijk aan deze werken van Kandinsky is, dat ze achter glas geschilderd zijn. Dit werd vaker toegepast bij ramen voor kerken en dergelijke. Als je een dergelijk werk door het glas heen bekijkt, zit het in spiegelbeeld. En de eerste laag die door de schilder is aangebracht is het beste te zien. Latere, vaak meer gedetailleerde lagen worden door die oudere lagen voor het oog afgedekt. Om dit effect te voorkomen wordt er bij deze techniek op glas vaak gebruik gemaakt van sterk verdunde verf met een grote mate van transparantie. Ook Kandinsky koos hier voor bij de schilderijen.


Stromingen

Wassily Kandinsky wordt tot de volgende stromingen gerekend.

Extra informatie

Deze informatie over Wassily Kandinsky is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

Afbeeldingen

Om problemen met auteursrechten te voorkomen zijn hier geen afbeeldingen van de besproken schilderijen opgenomen maar deze zijn volop te vinden door de naam van de afbeeldingen samen met de achternaam van de schilder in Google afbeeldingenzoeker in te voeren 


Meer informatie over Team Jetje