zondag 2 mei 2021

Karel Appel

 

Karel Appel

Personalia

  • Geboortejaar 1921
  • Geboorteplaats Amsterdam
  • Jaar van overlijden 2006

Biografie


Wie was Karel Appel

Karel Appel was een belangrijk lid en richtinggever van de cobra beweging. Appel begon zijn artistieke carrière in de jaren 1940 en werd sterk beïnvloed door het werk van de Franse schilder Jean Dubuffet. Zijn vroege werk werd gekenmerkt door een rauwe en primitieve stijl. Appel stond ook bekend om zijn sculpturen evenals om zijn zijn grafische kunst. Hieronder vinden we litho's, etsen en houtsneden.


Prominent lid van de Cobra beweging

Karel Appel was een Nederlandse schilder, beeldhouwer en graficus die een prominent lid was van de Nederlandse avant-gardebeweging CoBrA. CoBrA was een afkorting van Kopenhagen, Brussel, Amsterdam. De beweging was actief van 1948 tot 1951. De CoBrA-beweging bestond uit een groep kunstenaars die probeerden te breken met traditionele artistieke vormen en conventies. Het doel was om iets nieuws en vooral spontaans te creëren. De CoBrA beweging werd gekenmerkt door het gebruik van gedurfde kleuren en primitieve vormen. Doel was om vooral te focussen op het onderbewuste en de emoties van de kunstenaars.


Gebruik van abstracte vormen en figuren

Appels werk werd sterk beïnvloed door de Cobra-beweging. Hij gebruikte vaak dikke impasto, intense kleuren en gebarenstreken om een gevoel van beweging en energie in zijn schilderijen te creëren. Hij stond ook bekend om zijn gebruik van abstracte vormen en figuren, die hij vaak gebruikte om emoties en gevoelens uit te drukken. Het werk van Karel Appel werd beschouwd als een verkenning van het onderbewuste en de emoties, en een weerspiegeling van de politieke en sociale context van die tijd.


Karel Appel wordt gezien als een belangrijk en onderscheidend kunstenaar

Appel's werk stond hoog aangeschreven tijdens zijn leven en hij had vele solotentoonstellingen en retrospectieven in musea en galeries over de hele wereld. Hij was ook lid van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam en ontving gedurende zijn carrière talloze prijzen en onderscheidingen . Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars van de 20e eeuw.



Stromingen

Karel Appel wordt tot het Modernisme, het expressionisme en het Neo-expressionisme  gerekend.

Extra informatie

Deze informatie over Karel Appel is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje