woensdag 5 mei 2021

André Derain

 

André Derain

Personalia

  • Geboortejaar 1880
  • Geboorteplaats Chatou, Frankrijk
  • Jaar van overlijden 1954

Biografie



Wie is André Derain

André Derain was een Franse kunstenaar en schilder die een van de leiders was van de fauvismebeweging in het begin van de 20e eeuw.


Fauvisme en ontwikkeling van het kubisme

André Derain stond bekend om zijn gedurfde kleurgebruik en zijn invloed op de ontwikkeling van het kubisme. Derain was ook lid van de School van Parijs. Hij werkte in verschillende media, waaronder schilderkunst, beeldhouwkunst en grafiek.


Samenwerking met Henri Matisse

André Derain werd geboren in 1880 in Chatou, Frankrijk, en begon zijn artistieke studies aan de Académie Carrière in Parijs. In 1900 ontmoette hij de kunstenaar Henri Matisse en de twee begonnen samen te werken. Ze werden uiteindelijk goede vrienden en waren sleutelfiguren in de fauvismebeweging, die werd gekenmerkt door gedurfd, expressief kleurgebruik.


Vooral vroeg werk in fauvistische stijl

Het vroege werk van André Derain werd sterk beïnvloed door de gedurfde kleuren en vereenvoudigde vormen van de fauvistische stijl. Hij gebruikte vaak een palet van felle, bijna neonkleuren en bracht verf aan in dikke, zichtbare penseelstreken. Hij was ook geïnteresseerd in de relatie tussen kleur en vorm, en hij experimenteerde met verschillende manieren om kleur te gebruiken om de illusie van diepte en beweging in zijn schilderijen te creëren.


Beeldhouwkunst en prentkunst

Derain werkte ook in de beeldhouwkunst en prentkunst, en zijn werk in deze media werd op dezelfde manier gekenmerkt door gedurfd, expressief gebruik van kleur en vorm. Hij was ook lid van de School van Parijs, een groep kunstenaars die in de eerste helft van de 20e eeuw in Parijs woonden en werkten.


De omschakeling naar het kubisme

In de jaren 1920 begon het werk van Derain te veranderen en werd het meer geometrisch en abstract. Hij raakte geïnteresseerd in het kubisme en zijn latere werk werd sterk beïnvloed door deze stijl. Hij bleef ook experimenteren met verschillende media en in de jaren 1920 begon hij in keramiek te werken.


Invloed op de ontwikkeling van de moderne kunst

Het werk van Derain werd tijdens zijn leven op grote schaal tentoongesteld en hij had een aanzienlijke invloed op de ontwikkeling van de moderne kunst. André Derain overleed in 1954 in Garches, Frankrijk.


Stromingen

André Derain wordt tot de volgende stromingen gerekend:



 

Extra informatie

Deze informatie over André Derain is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje