zaterdag 8 mei 2021

Frida Kahlo

Frida Kahlo,

Personalia

  • Geboren op 6 juli 1907 in Coyoacán (Mexico)
  • Overleden op 13 juli 1954, eveneens in Coyoacán (Mexico)


 

Biografie

Frida Kahlo wordt geboren in Coyoacán, een wijk in Mexico-Stad. Haar vader is een Duitse Fotograaf en haar moeder was half blank, half indiaans. Nadat ze op 6-jarige leeftijd polio kreeg, is zij daar nooit volledig van genezen en heeft altijd problemen met haar rechterbeen gehouden en uiteindelijk moest dit been 1953 geamputeerd worden. 

Daar bovenop kreeg Kahlo een ongeluk tussen de bus waar zij in zat en een tram in 1918. Bij dit ongeluk werd ze doorboord door een stalen buis en raakte ze ernstig gewond aan haar wervelkolom, bekken en ribben en had meer dan 30 operaties nodig om weer enigszins te herstellen. Het ongeluk zorgde er voor dat ze nooit meer volledig normaal heeft kunnen functioneren. Ook het krijgen van kinderen was onmogelijk geworden. 

In de lange herstelperiode begon zij te schilderen, meestal liggend in bed met spiegels om haar heen zodat ze ook zelfportretten kon schilderen. Frida Kahlo schilderde mede door haar gebrek aan mogelijkheden om zich te verplaatsen, met name zelfportretten, maar ook in andere werken is het nodige autobiografische terug te vinden. Haar werk zit vol met symbolen en verborgen betekenissen.

In 1929 stapt Frida Kahlo in het huwelijk en verhuist naar de Verenigde Staten. Ook onderhield ze een relatie met een Hongaarse fotograaf, Nickolas Muray die haar in moeilijke tijden financieel hielp door haar schilderijen te kopen. Het huwelijk liep spaak in 1935. Overigens zou zij ook een relatie met de Russiche reolutionair Leo Trotsky onderhouden hebben. 

Kahlo was politiek actief als lid van de communistische partij. Ook haar 21 jaar oudere tweede echtgenoot Diego Rivera was politiek actief. Het huwelijk met Rivera was er een van scheidingen en hertrouwen, waarbij beiden vele buitenechtelijke relaties hadden.  Nadat ze de Russische revolutionair Leon Trotski enige tijd in huis had genomen werden zowel zij als haar echtgenoot uit de communistische partij gezet.

Het kostte Frida Kahlo veel moeite om zelf als kunstenares erkend te worden, Eerst werd ze vooral gezien als de vrouw van Diego Rivera, die zelf ook kunstenaar was en die vooral muurschilderingen maakte. De erkenning als kunstenares kwam vooral later. Het begin van de carrière van Frida was een solotentoonstelling in New York. Hierna werd ze door velen beschouwd als een surrealiste.

Dat is vooral te danken aan André Breton, bekend als stichter van de surrealistische beweging in de kunst. Kahlo was het hier niet mee eens. Waar het surrealisme een schijnwereld weergeeft, was zij van mening dat ze gewoon haar eigen leven schilderde. De deelname aan een tentoonstelling over het surrealisme in Parijs vond ze zelf geen succes. Met name het artistieke milieu van de kunstenaars in Parijs trok haar niet aan. Toch was haar verblijf in Parijs zakelijk en artistiek gezien wel een succes. Ze opende een eigen expositie met de hulp van Marcel Duchamp. Haar werk trok daarbij de aandacht van Wassily Kandinsky en Pablo Picasso en ook het Louvre kocht werk van haar, namelijk haar zelfportret Autorretrato - El marco ("het kader"). Frida Kahlo exposeerde vooral in haar geboorteland Mexico, maar was ook in de Verenigde Staten en in Europa regelmatig te zien. 

De echte doorbraak bij het grotere publiek kwam pas in de jaren '80 en nu wordt haar werk overal ter wereld geëxposeerd. Het turbulente leven van Kahlo is onderwerp van vele boeken en is zelfs verfilmd.

Stromingen

Frida Kahlo wordt tot het Modernisme en het Surrealisme gerekend.



Meer informatie over Team Jetje