zondag 2 mei 2021

Francis Bacon

 

Francis Bacon, 

"de man die van die vreselijke dingen schildert

Margareth Thatcher

Personalia

  • Geboortejaar 1909
  • Geboorteplaats Dublin, Ierland
  • Jaar van overlijden 1992

Biografie

Francis Bacon werd geboren op 28 oktober 1909 in Dublin in Ierland. Bacon was een van de meest invloedrijke en controversiële kunstschilders van de 20e eeuw. Het werk van Francis Bacon wordt vaak geassocieerd met het existentialisme en de beweging van de abstracte expressie. Francis Bacon staat bekend om zijn verontrustende en vaak gruwelijke portretten van de menselijke figuur.

Bacon's schilderstijl wordt gekenmerkt door een gevoel van vervorming en vervreemding. Bacon was met name geïnteresseerd in de menselijke conditie. Vooral als dat geplaatst werd in een context van angst, isolatie en het onvermijdelijke verval van het lichaam. De schilderijen van Bacon tonen vaak vervormde, misvormde figuren. Figuren die lijken te worden gekweld door allerlei innerlijke demonen. De menselijke vorm wordt vaak weergegeven als een verwrongen massa vlees, met uitgerekte ledematen en gelaatstrekken die lijken te smelten of uit elkaar te vallen.

Een van zijn meest beroemde werken is "Study after Velázquez's Portrait of Pope Innocent X" uit 1953, waarin hij het portret van paus Innocentius X van Velázquez opnieuw interpreteert door de figuur te transformeren in een schreeuwende, groteske gedaante gevangen in een kubistische structuur van lijnen en vlakken. Dit werk illustreert Bacon's vermogen om klassieke onderwerpen opnieuw te interpreteren op een manier die beslist provocerend maar op een bepaalde manier ook fascinerend is.

Bacon's schilderijen zijn vaak doordrenkt met een gevoel van wanhoop en existentiële angst. Deels autobiografisch als hij reflecteert op zijn eigen innerlijke strijd en zijn ervaringen als homoseksuele man in een conservatieve samenleving. Hij beschouwde kunst als een middel om de chaos en absurditeit van het leven vast te leggen en uit te drukken. Het werk van Bacon wordt vaak geïnterpreteerd als een zoektocht naar betekenis te midden van de duisternis.

Hoewel Bacon's werk vaak als controversieel wordt beschouwd vanwege de rauwe en soms gruwelijke aard ervan, heeft het ook een blijvende invloed gehad op de moderne kunst. 

Zijn innovatieve benadering van compositie, kleur en emotie heeft talloze kunstenaars beïnvloed en blijft een belangrijk onderdeel van de kunstgeschiedenis. Francis Bacon stierf op 28 april 1992, maar zijn erfenis leeft voort in zijn krachtige en provocerende schilderijen, die blijven intrigeren en uitdagen in gelijke mate.

Invloed van Vincent van Gogh

Net als Edvard Munch wordt Francis Bacon ook wel als een erfgenaam van Vincent van Gogh gezien die in sterke mate door het werk van van Gogh beïnvloed is. Zijn hommages aan van Gogh spelen daar zeker een rol bij. 

Invloed van Edvard Munch

Het concept van "de Schreeuw" van Munch wordt ook door Bacon overgenomen. Maar naar eigen zeggen speelde ook de cinema een belangrijke rol in zijn ontwikkeling, met name de bekende film "Pantserkruiser Potemkin" van Sergej Eisenstein uit 1925. Hierin komt een beeld van een bebloede, schreeuwende verpleegster voor die model gestaan zou hebben voor het werk van Bacon. 

Schilder van drama en pijn

Bacon werd daarmee de schilder van menselijk drama en pijn. Een stijl en onderwerp dat niet iedereen kon waarderen. Zelf zag hij dat anders. Drama en pijn zaten in zijn onderwerpen. Het enige dat Bacon daar mee deed was het vastleggen op doek.

Stromingen

Francis Bacon wordt tot de volgende stromingen gerekend:

Extra informatie

Deze informatie over Francis Bacon  is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje