donderdag 6 mei 2021

Alberto Giacometti

 

Alberto Giacometti

Personalia

  • Geboortejaar 1901
  • Geboorteplaats Graubünden in Zwitserland
  • Jaar van overlijden 1966

Biografie

Achtergronden Alberto Giacometti

Alberto Giacometti was een Zwitserse beeldhouwer, schilder en ontwerper. Giacometti werd geboren in het kanton Graubünden, Zwitserland in 1901 en stierf in 1966. Giacometti is vooral bekend om zijn sculpturen van langwerpige staande figuren, die hij in de jaren 1920 begon te maken.

Leider in de surrealistische beweging

Alberto Giacometti was een leidende figuur in de surrealistische beweging in de jaren 1930 voordat hij zich daarvan losmaakte om zijn eigen stijl in de beeldhouwkunst te gaan ontwikkelen. Giacometti's werk wordt beschouwd om te horen bij de belangrijkste beeldhouwkunst van de 20e eeuw. En Alberto Giacometti wordt algemeen beschouwd als een van de grootste beeldhouwers van de eeuw.

"L'Homme qui marche I"

"L'Homme qui marche I" (Walking Man I) is een bronzen sculptuur van Alberto Giacometti, gemaakt in 1961. Het beeld toont een dunne, langwerpige figuur van een man die naar voren hangt en loopt. De figuur is lang en smal. Het heeft langwerpige ledematen en zoals bij de meeste van beelden van Giacometti een klein hoofd.

Belangrijke sculptuur van de 20e eeuw

“L'Homme qui marche I” wordt beschouwd als een van de meest iconische en belangrijke sculpturen van de 20e eeuw. Het beeld wordt beschouwd als een meesterwerk van het werk van Giacometti. Het beeld werd gegoten in een oplage van zes, met één bewijs van echtheid van de kunstenaar.

Recordprijs voor “L'Homme qui marche I”

Het beeld werd vervolgens verkocht op een veiling voor een recordprijs van $ 141,3 miljoen op 3 februari 2010. Daarmee brak het beeld van Giacometti het vorige record voor de duurste sculptuur ooit verkocht. Overigens was ook dat record in handen van Giacometti. Dit record was gevestigd door het sculptuur "Chariot" die in 2014 voor $ 101 miljoen werd verkocht.

Voorbeeld van de stijl van Giacometti

De sculptuur “L'Homme qui marche I” wordt beschouwd als een voorbeeld van Giacometti's volwassen stijl, die verder wordt gekenmerkt door het gebruik van lange, dunne en verzwakte vormen.

Existentieel isolement en emotionele afstand

Het zijn volgens kunstkenners die vormen die een gevoel van existentieel isolement en emotionele afstand overbrengen. “L'Homme qui marche I” is het onderwerp geweest van vele interpretaties, sommigen zien er een gevoel van eenzaamheid in, anderen zien het als de representatie van de menselijke conditie in de moderne wereld.

Stromingen

Alberto Giacometti wordt tot de volgende stromingen gerekend.







 
 




 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje