maandag 10 mei 2021

August Macke

 

 

August Macke

Personalia

  • Geboortejaar 1887
  • Geboorteplaats Meschede, Duitsland 
  • Jaar van overlijden 1914

Biografie



Wie was August Macke

August Macke was een Duitse expressionistische schilder. Macke stond bekend om zijn kleurgebruik. Hij gebruikte heldere, gedurfde kleuren. En maakte gebruik van vereenvoudigde vormen. August Macke werd geboren in 1887 in Meschede, Duitsland en studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten in München. Macke was lid van de Duitse expressionistische groep "Die Brücke" die zich richtte op emotionele expressiviteit en het gebruik van felle kleuren. De groep was actief van 1905 tot 1913.


Macke was bekend door zijn levendige kleurgebruik

Macke werd sterk beïnvloed door het fauvisme, een kunststroming die juist wordt gekenmerkt door het gebruik van levendige kleuren en de vereenvoudiging van vormen. August Macke werd ook beïnvloed door het werk van Paul Cézanne en de postimpressionisten. Zijn schilderijen tonen vaak landschappen, stadsgezichten en stillevens. Zijn stijl wordt gekenmerkt door een gevoel van harmonie en evenwicht. Hij schilderde ook portretten. De vrouw van August Macke, Elisabeth Gerhardt, was een frequent onderwerp van zijn kunstwerken.


Reizende kunstenaar

Macke reisde veel tijdens zijn carrière en bezocht Tunesië en Parijs, wat een aanzienlijke impact had op zijn werk. Zijn gebruik van kleur en licht veranderde, met intensere en contrasterende tinten en een meer dynamische compositie. Hij begon meer abstracte elementen in zijn werk op te nemen, die de invloed van het kubisme en orphisme weerspiegelden.


Macke sneuvelt in de eerste wereldoorlog

Macke was een succesvol kunstenaar tijdens zijn leven en had verschillende solotentoonstellingen. Zijn werk werd ook opgenomen in verschillende belangrijke expressionistische tentoonstellingen. Hij sneuvelde al in de eerste weken van de Eerste Wereldoorlog in 1914.


Veel invloed op het duitse expressionisme

Ondanks zijn korte carrière had Macke's werk een belangrijke invloed op de ontwikkeling van het Duitse expressionisme en zijn invloed is te zien in het werk van latere kunstenaars zoals Paul Klee, Wassily Kandinsky en later de Duitse expressionistische beweging als geheel. Zijn werk wordt nog steeds gewaardeerd en bestudeerd en de afgelopen jaren hebben verschillende retrospectieven en tentoonstellingen van zijn werk plaatsgevonden.


Stromingen

August Macke wordt tot de volgende stromingen gerekend.


 

Extra informatie

Deze informatie over August Macke is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje