woensdag 5 mei 2021

Da Vinci,Leonardo

 

Da Vinci,Leonardo

Personalia

  • Geboortejaar 1452
  • Geboorteplaats [plaats]
  • Jaar van overlijden 1519

Biografie

Wordt nog nader ingevuld

Leonardo da Vinci's beroemdste schilderij – De Mona Lisa


De geschiedenis kent veel grote kunstenaars en en één van de bekendsten is zonder twijfel Leonardo da Vinci. Hij vervaardige een groot aantal schilderijnen waar kunstliefhebbers en kunstexperts nog altijd zeer lovend over zijn. Een schilderij dat volgens velen uitsteekt boven de rest van zijn zijn werk, dat al van zeer hoge kwaliteit is, is het schilderij "Mona Lisa". Vooral de pakkende en opvallende glimlach van Mona Lisa laat bij veel mensen een grote indruk achter.  

Wat is er dan zo opvallend goed aan het schilderij? Om te beginnen heeft Leonardo het werk niet eventjes in elkaar gegooid. Het kostte Leonardo ruim vier jaar om het schilderij te voltooien  Nadat hij klaar was met de Mona Lisa bleef hij het schilderij meenemen waar hij ook maar naar toe ging. En dat bleef hij doen tot de dag dat hij overleed. Het schilderij week gedurende de rest van zijn leven niet meer van zijn zijde. Dat viel natuurlijk op en het had tot gevolg, dat meer en meer mensen echt interesse kregen in het schilderij. Ze vroegen zich met name af waarom Da Vinci het had geschilderd en met name wat het voorstelde.

Leonardo schilderde de Mona Lisa in Italië in 1503. Het model op het schilderij was Lisa Ghirardi, de vrouw van Francesco del Giacondo. Volgen een biograaf van Leonardo, Vasari genaamd, was het schilderij geschilderd in opdracht. Ghirardi was zwanger van haar tweede kind in de tijd dat het schilderij gemaakt werd. Andere deskundigen houden het er op dat de vader van Leonardo een vriend van Francesco was. Het schilderij zou een cadeau zijn en het schilderij zou door Leonardo's vader besteld en betaald zijn. Maar al dit soort feiten geven nog steeds niet aan waarom Leonardo da Vinci de Mona Lisa zo sterk waardeerde in de tijd dat hij in leven was. Er komen verschillende theoriën boven, maar het alles omvattende en vooral controleerbare antwoord zit daar niet bij.  

En niet iedereen gelooft dat het model op het schilderij Lisa Ghirardi was. Andere theorieën geven aan dat het model Isabella of Constanza d'Avalos is. En ook de herogin van Milaan wordt genoemd. Maar ook nu geeft ook deze theorie geen goed antwoord. Waarom Leonardo zo aan het schilderij gehecht was, is nog steeds onbekend.

En dus bleven de theorieën komen. Steeds werden er nieuwe geformuleerd. Nog weer een nieuwe theorie stelde dat de Mona Lisa een zelfportret van de schilder is. Het lijkt namelijk op andere zelfportretten van de schilder. En dat geeft dan weer voeding aan een ander verhaal dat het niet Leonardo zelf is op het schilderij maar zijn moeder Caterina. Dat zou de overeenkomende trekken in het gezicht kunnen verklaren.

Gedurende zijn gehele leven was Da Vinci's geintrigeerd door alles wat er om hem heen in de maatschappij en de natuur gebeurde. Die interesses kwamen vaak wel ergens in de achtergrond van één van zijn schilderijen terug. De achtergrond van de  Mona Lisa geeft aan hoe de mensheid en de natuur samengaan. Dat was belangrijk voor de werken van Leonardo omdat het op deze manier zijn eigen manier van denken en leven weer kon geven. De Mona Lisa is een vrij klein schilderij en toch kostte het hem vier jaar om het te maken. Misschien zaten er zoveel voor hem belangrijke details in verwerkt dat dit de aantrekkingskracht van het schilderij voor Leonardo bepaalde en verklaarde. Maar uiteindelijk heeft alleen de schilder echt geweten wat nu het uiteindelijke verhaal achter de Mona Lisa is en waarom hij er zo lang aan gewerkt heeft.

Want vier jaar werk is niet niets. Leonardo heeft onmiskenbaar heel veel energie in dit kunstwerk gestoken. Het is uiteindelijk mede daardoor waarschijnlijk wl zijn beste stuk geworden. En juist omdat het voor Leonardo zo'n belangrijk werk is, blijven de vragen rond de Mona Lisa nog steeds maar komen. Mensen vragen zich nog steeds af wat er achter de glimlach schuil gaat. En bijvoorbeeld ook, waarom het schilderij nooit verkocht schijnt te zijn. Is het bijvoorbeeld niet betaald omdat de opdrachtgever er niet tevreden over was?  Dat soort vragen komt steeds op. En de antwoorden zijn met de schilder begraven en zullen nooit meer bekend worden. Maar de waardering voor het werk en het enthousiasme van het publiek zijn er beslist niet minder door geworden.

Stromingen

Leonardo Da Vinci wordt tot de volgende stromingen gerekend:


Extra informatie

Deze informatie over Leonardo Da Vinci is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje