woensdag 5 mei 2021

Alexandra Exter

 

Alexandra Exter

Personalia

  • Geboortejaar 1882
  • Geboorteplaats Białystok, Polen
  • Jaar van overlijden 1949 in Fontenay-aux-Roses, Frankrijk

Biografie


Wie was Alexandra Exter

Aleksandra Aleksandrovna Ekster, ook bekend als Alexandra Exter, was een Russische en Franse schilder en ontwerpster. Als jonge vrouw trok haar studio in Kiev alle creatieve beroemdheden van de stad aan. Ze ontmoette Picasso, Braque en anderen en ze werd een bekend figuur van de Parijse salons, Later werkte Exter in Rusland en Frankrijk.

Alexandra Exter als avant-garde kunstenares


Alexandra Exter was een schilder, decorontwerper en lerares en werd geassocieerd met de avant-gardebewegingen van het begin van de 20e eeuw, waaronder futurisme, suprematisme en constructivisme.

Abstracte en figuratieve schilderkunst

Exters werk was zeer gevarieerd en omvatte abstracte en figuratieve schilderkunst, evenals decorontwerp voor het theater. Ze stond ook bekend om haar gebruik van heldere, gedurfde kleuren en dynamische composities.

Lid van de Blue Rose groep en Abstraction-Création

Alexandra Exter was verbonden aan de Blue Rose groep van kunstenaars in Rusland en later aan de Abstraction-Creation groep in Frankrijk. Exter had een solotentoonstelling in Parijs in 1933 en haar werken bevinden zich tegenwoordig in museumcollecties over de hele wereld.

Invloedrijke Russische kunstgroep

De Blue Rose was een kortstondige, maar invloedrijke Russische kunstgroep die actief was in het eerste decennium van de 20e eeuw. De groep werd in 1907 in Moskou opgericht en bestond uit een klein aantal kunstenaars en dichters die geïnteresseerd waren in het ontwikkelen van een nieuwe, niet-representatieve kunstvorm.

Symbool van een ideaal

De naam "Blue Rose" van de groep verwijst naar een symbool van het ideaal, en de beweging was gecentreerd rond het idee om een nieuwe kunst te creëren die niet gebaseerd was op de imitatie van de natuur, maar eerder op het innerlijke gevoel van de kunstenaar.

Uitdrukken van spirituele en emotionele ervaringen

De Blue Rose-groep wordt geassocieerd met de symbolistische beweging en de kunstenaars die met de groep verbonden zijn, probeerden een nieuwe kunstvorm te creëren die de innerlijke spirituele en emotionele ervaringen van het individu uitdrukte.

Stromingen

Alexandra Exter wordt tot de volgende stromingen gerekend.




 

 


Meer informatie over Team Jetje