dinsdag 11 mei 2021

Antoine Pevsner

 

Antoine Pevsner 

Personalia

  • Geboortejaar 1886
  • Geboorteplaats Orel, Rusland
  • Jaar van overlijden 1962 in Parijs

Biografie



Wie was Antoine Pevsner

Antoine Pevsner was een in Rusland geboren Franse beeldhouwer en schilder die een sleutelfiguur was in de ontwikkeling van de constructivistische beweging in het begin van de 20e eeuw. Pevsner werd geboren in 1884 in Orel, Rusland en stierf in 1962 in Parijs, Frankrijk.


Sterk beïnvloed door Amedeo Modigliani

Pevsner studeerde kunst in Rusland en later in Parijs, waar hij werd beïnvloed door het werk van de kubisten en futuristen. Hij was lid van de Section d'Or-groep van kunstenaars in Parijs, waartoe ook kunstenaars als Juan Gris en Georges Valmier behoorden. Hij was een vriend en medewerker van de kunstenaar Amedeo Modigliani en de twee kunstenaars hadden een sterke invloed op elkaars werk.


Geometrische vormen en gebruik van industriële materialen

Pevsners werk kenmerkt zich door zijn geometrische vormen en het gebruik van industriële materialen zoals metaal en kunststof. Hij was geïnteresseerd in het idee om kunst te maken die machine-achtig en precies was, en hij probeerde de traditionele grenzen tussen beeldhouwkunst en architectuur te doorbreken. Hij gebruikte vaak een techniek genaamd "tubisme" waarin hij sculpturen en reliëfs creëerde door geometrische vormen samen te voegen die uit metalen platen waren gesneden. Hij wordt ook beschouwd als een van de eersten die de term "constructivisme" gebruikte om een nieuwe vorm van beeldhouwkunst te beschrijven.v

De architecturale projecten van Pevsner

In de jaren 1920 en 1930 reisde Pevsner veel door Europa en exposeerde zijn werk in vele belangrijke tentoonstellingen. Hij was ook betrokken bij het ontwerp van architecturale projecten en werkte samen met architecten zoals Le Corbusier. Pevsner's werk had een belangrijke invloed op de ontwikkeling van de constructivistische beweging, en zijn ideeën waren een belangrijke invloed op het werk van latere kunstenaars zoals Naum Gabo en Alexander Rodchenko. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste beeldhouwers van het begin van de 20e eeuw en zijn werk wordt nog steeds bestudeerd en bewonderd.


Wat is tubisme?

Tubisme is een term die wordt gebruikt om een specifieke vorm van kubisme te beschrijven, ontwikkeld door de Franse schilder Georges Valmier en de in Rusland geboren Franse beeldhouwer Antoine Pevsner. Het wordt gekenmerkt door het gebruik van cilindrische en buisvormige vormen, vaak gemaakt van metaal, om het onderwerp weer te geven. De techniek is vergelijkbaar met die van "Cubesm" maar in plaats van kubussen gebruikt het buisvormige vormen.


Tubisme moet zorgen voor beweging en dynamiek

De kunstenaars die deze "tubisme" techniek gebruikten, probeerden een gevoel van beweging en dynamiek in hun werk te creëren, en het gebruik van buisvormige vormen was bedoeld om een gevoel van het machine-achtige en industriële over te brengen. Vooral het gebruik van metaal was bedoeld om de technologische vooruitgang van die tijd te weerspiegelen. Pevsner wordt beschouwd als een van de eersten die de term "Tubisme" gebruikte om deze nieuwe vorm van beeldhouwkunst te beschrijven.


Stromingen

Antoine Pevsner wordt tot het Modernisme gerekend.

Extra informatie

Deze informatie over Antoine Pevsner is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje