woensdag 12 mei 2021

Antonio Tapies

 

Antonio Tapies 

Personalia

  • Geboortejaar 1932
  • Geboorteplaats Barcelona
  • Jaar van overlijden 2012

Biografie


Wie was Antoni Tàpies

Antoni Tàpies i Puig, wat meer bekend als Antoni Tàpies, was een Spaanse schilder en beeldhouwer die in 1923 in Barcelona werd geboren en in 2012 overleed. Tàpies wordt beschouwd als een van de belangrijkste Spaanse kunstenaars van de 20e eeuw en zeker van de naoorlogse periode.

Gebruik van materialen

Tàpies begon zijn artistieke carrière in de jaren 1940. Zijn vroege werk werd sterk beïnvloed door de surrealistische beweging. Later nam hij wat meer afstand van het surrealisme. Hij ontwikkelde geleidelijk aan zijn eigen stijl. Kenmerkend voor die stijl was het gebruik van afwijkende materialen. Bijvoorbeeld zand, grind en as, waarmee hij allerlei structuren en texturen in zijn schilderijen aanbracht.

Diverse technieken en teksten die Tàpies gebruikte

Tàpies gebruikte ook technieken zoals collage, frottage en grattage (zie verder in dit artikel) om gelaagde en gestapelde oppervlakken in zijn werken te creëren. Hij stond ook bekend om zijn gebruik van letters en woorden in zijn kunstwerken. Tàpies gebruikt die eveneens als een middel om zijn ideeën uit te drukken.

De thema's van Tàpies

Het werk van Tàpies staat vooral bekend om deze focus op het materiaalgebruik en de effecten van schilkderwerk op dit materiaal. Thema's die veel terugkeren in het werk van Tàpies zijn onderwerpen die verband houden met het menselijk bestaan. Denk daarbij aan armoede, lijden en dood. . Hij werd ook sterk beïnvloed door de filosofie van het zenboeddhisme en het werk van de mysticus en filosoof G.I. Gurdjieff.

Politieke en sociale invloeden

Het werk van Tàpies wordt beschouwd als een weerspiegeling van de politieke en sociale context van Spanje tijdens zijn leven. Hij was ook lid van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van San Fernando in Madrid, en hij ontving talloze prijzen en onderscheidingen gedurende zijn carrière.

Grattage

Grattage is een artistieke techniek waarbij de kunstenaar met een scherp gereedschap het oppervlak van een droge verflaag krast of schraapt om de onderliggende verflagen of het doek te onthullen. De techniek wordt vaak gebruikt in combinatie met andere technieken zoals impasto, collage en frottage om een meerlagig en gestructureerd oppervlak in een schilderij te creëren.


Ook wordt een nat schilderij op een bewerkte ondergrond gelegd om deze ondergrond in de verf te laten dringen.

Grattage komt voort uit het surrealisme

Grattage werd voor het eerst gebruikt door de surrealisten in het begin van de 20e eeuw als een manier om een gevoel van diepte en beweging in een schilderij te creëren en het onderbewuste te onthullen. De techniek werd later overgenomen door andere kunstenaars, die het gebruikten als een manier om een gevoel van materialiteit en lichamelijkheid in hun werk te creëren.

Grattage zorgt voor beweging en diepte

De techniek van grattage wordt vaak gebruikt om een gevoel van beweging en diepte in een schilderij te creëren, maar ook om textuur toe te voegen aan het oppervlak van een werk. De krassen die Grattage veroorzaakt kunnen ook worden gebruikt om patronen en ontwerpen te maken, of om onderliggende verflagen te onthullen, die diepte en complexiteit aan een werk kunnen toevoegen. Grattage wordt beschouwd als een vorm van abstractie die ook wordt gebruikt om een gevoel van mysterie en het onderbewuste op te roepen.

Stromingen

Antonio Tapies wordt tot het Modernisme en het Surrealisme gerekend.

Extra informatie

Deze informatie over Antonio Tapies is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje