zondag 2 mei 2021

Jean Arp

 

Jean Arp

Personalia

  • Geboortejaar 1886
  • Geboorteplaats Straatsburg
  • Jaar van overlijden 1966

Biografie


Wie was Jean Arp

Jean Arp (ook bekend als Hans Arp) was een Frans-Duitse beeldhouwer, schilder en dichter. Jean Arp was een sleutelfiguur in de ontwikkeling van de abstracte kunst in de 20e eeuw en zijn werk had een belangrijke invloed op de surrealistische, Dada- en abstracte kunststromingen. Jean Arp staat bekend om zijn abstracte sculpturen en collages. Arp was ook een volleerd schilder en graficus en was een actief dichter gedurende zijn hele carrière.


Kenmerken van het werk van Jean Arp

Het werk van Arp kenmerkt zich doordat een gevoel geeft met spontaniteit en toeval tot stand gekomen te zijn. Arp geloofde dat kunst vrij moest zijn van bewuste intentie, en veel van zijn sculpturen en collages werden gemaakt met behulp van de techniek van 'het toeval laten beslissen'. Deze techniek omvat het willekeurig rangschikken van elementen op een oppervlak. Daarna wordt dit gebruikt om er een afgewerkt werkstuk van te maken. 

Deze op het oog vrij willekeurige benadering was een reactie op de traditionele kunststromingen van die tijd. Deze waren volgens Arp overdreven gecontroleerd. Daardoor misten ze de benodigde creativiteit. Arp maakt zijn beeldhouwkunst, schilderkunst en collage niet alleen voor esthetische en artistieke doeleinden. Hij streefde er ook filosofische, sociale en politieke redenen mee na. Arp geloofde dat kunst een middel tot sociale verandering kan zijn.


Interesse in de natuur

Jean Arp had ook een grote interesse in de natuurlijke wereld. Veel van zijn werken zijn daardoor geïnspireerd op organische vormen en vormen. Arp gebruikte vaak organische en abstracte vormen om het menselijk lichaam weer te geven. Hij zaf dag lichaam als als soort van een microkosmos, een miniatuur van het universum.


Nog altijd in de belangstelling

Arp's werk wordt nog steeds op gepubliceerd en bestudeerd. Veel van zijn sculpturen en collages zijn te zien in grote musea en galeries over de hele wereld. Bijvoorbeeld het Museum of Modern Art in New York, de Tate Gallery in Londen en het Centre Georges Pompidou in Parijs. De invloed van Arp is te zien in het werk van vele andere kunstenaars, waaronder de surrealisten, de abstract expressionisten en de neo-dadaïsten.


Lid van de groep Abstraction-Création

Arp was ook een van de oprichters van de surrealistische beweging in Parijs in de jaren 1920, en zijn werk werd opgenomen in vele surrealistische tentoonstellingen. Arp was ook lid van de groep Abstraction-Création, een vereniging van abstracte kunstenaars die actief was in de vroege jaren 1930.


Stromingen

Jean Arp wordt tot de volgende stromingen gerekend.


  


Meer informatie over Team Jetje