dinsdag 4 mei 2021

Chuck Close

 

Chuck Close

Personalia

  • Geboortejaar 1940
  • Geboorteplaats Monroe, Washington


Biografie

Chuck Close is een Amerikaanse kunstenaar. Close staat bekend staat om zijn bijzondere en gedetailleerde portretten. Chuck Close werd geboren op 5 juli 1940 in Monroe, Washington. Hij groeide ook op in deze staat


Fotorealisme en hyperrealisme

Close wordt vaak gezien als een vertegenwoordiger van stromingen als fotorealisme en hyperrealisme. Maar hij wordt ook vaak bewonderd voor zijn innovatieve benadering van het proces van het maken van kunst.


Vroege leven en opleiding Chuck Close

Chuck Close had dyslexie. Leren was daarmee lastiger dan normaal en het worstelde hier op jonge leeftijd al mee. Toch ontdekte Close zijn interesse in kunst tijdens zijn tienerjaren.


Studie

Close studeerde aan de University of Washington. Hij behaalde zijn Bachelor of Fine Arts in 1962. Daarna behaalde hij zijn Master of Fine Arts aan Yale University in 1964.


De Stijl en techniek van Chuck Close

Chuck Close staat bekend om zijn hyperrealistische portretten, die vaak worden geschilderd op een monumentale schaal. Zijn werken zijn extreem gedetailleerd en zijn mede daardoor vaak nauwelijks van foto's te onderscheiden.


Zelf ontwikkelde techniek

Om deze mate van precies werk te kunnen halen zonder het totaaloverzicht over het kunstwerk te verliezen gebruikte Chuck Close een raster. Dit gebruikte hij om een afbeelding op te delen in kleine vierkante secties. Elke sectie werd daarna ingeschilderd. Dit proces is uiterst arbeidsintensief en vereist dan ook heel veel geduld en precisie. Het zal niet elke kunstenaar aanspreken.


Gebruikte media en technieken

Close gebruikt verschillende media en technieken, zoals olieverf, acryl, aquarel en zelfs zijn vingertoppen in sommige van zijn werken.


Bekende werken van Chuck Close

Enkele van zijn meest iconische werken zijn portretten van vrienden, familieleden en collega-kunstenaars, waaronder "Big Self-Portrait" (1967-1968), "Fanny" (1985), en "Self-Portrait" (2004).


Zijn portretten zijn vaak groot en indrukwekkend, waardoor de kijker wordt als het ware wordt uitgenodigd om de uitgewerkte details van het gezicht van dichtbij te bekijken.


De levenslange uitdagingen van Close

Chuck Close werd in 1988 getroffen door een ernstige beroerte. Deze zorgde er voor dat hij gedeeltelijk verlamd werd. Het had ook zeker invloed op zijn schilderijen maar hij gaf niet op. Integendeel, hij ontwikkelde hij nieuwe manieren om te schilderen. Zo maakte Close gebruik van een penseel dat aan zijn pols bevestigd was.

Stromingen

Chuck Close wordt tot de volgende stromingen gerekend.



 

Extra informatie

Deze informatie over Chuck Close  is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje