dinsdag 11 mei 2021

Alexander Rodchenko

 

Alexander Rodchenko

Personalia

  • Geboortejaar 1891
  • Geboorteplaats Sint Petersburg, Rusland
  • Jaar van overlijden 1956


Biografie

Wie was Alexander Rodchenko

Alexander Rodchenko (1891-1956) was een Russische kunstenaar en ontwerper. Rodchenko was een pionier van de constructivistische beweging in het begin van de 20e eeuw. Hij werkte in verschillende media, waaronder schilderkunst, fotografie en grafisch ontwerp. Rodchenko staat bekend om zijn innovatieve gebruik van geometrische vormen en gedurfde, primaire kleuren.


Schilder en fotograaf

Rodchenko begon zijn carrière als schilder. Hij wendde zich echter al snel tot fotografie en grafisch ontwerp. Hij werd een van de belangrijkste figuren in de ontwikkeling van specifiek sovjetontwerp tijdens de jaren 1920 en 1930. Rodchenko is vooral bekend om zijn foto's van industriële landschappen en de stedelijke omgeving, evenals zijn fotomontages, die meerdere beelden combineerden om opvallende nieuwe composities te creëren.


Leraar en schrijver

Naast zijn artistieke werk was Rodchenko ook leraar en schrijver. Hij was zeer actief in het culturele establishment van de Sovjet-Unie. Hij was lid van de Sovjet-Unie van Kunstenaars en de Unie van Sovjetfotografen. Uiteindelijk ontving hij de Stalinprijs voor zijn vele bijdragen aan de Sovjetkunst en -design.


Rodtsjenko raakt uit de gratie

Na de dood van Jozef Stalin werd Rodtsjenko bekritiseerd, vanwege zijn eerdere associatie met het Stalin-regime. Het gevolg was dat zijn werk uit de gratie raakte. Hij stopte met werken als kunstenaar en ontwerper en stierf in 1956 in de vergetelheid. Niettemin had Rodchenko tijdens zijn leven een diepgaande invloed op de ontwikkeling van kunst en design in de Sovjet-Unie en wordt hij nog steeds beschouwd als een van de belangrijkste figuren in de geschiedenis van de Russische avant-garde.


Stromingen

Alexander Rodchenko wordt tot de volgende stromingen gerekend.



Zie https://www.wikiart.org/en/marcel-janco/marina-1930 voor werk van zijn hand

Extra informatie

Deze informatie over Alexander Rodchenko is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.






 
 




 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje