zondag 2 mei 2021

Frank Auerbach

Frank Auerbach

Personalia

  • Geboortejaar 1931
  • Geboorteplaats Berlijn

Biografie

Wie is Frank Auerbach

Frank Auerbach is een Britse schilder, bekend om zijn dik aangebrachte lagen verf. Hij was vooral geïnteresseerd in het stedelijke landschap van Londen. Auerbach werd geboren in Berlijn, Duitsland in 1931 en verhuisde met zijn familie naar Londen in 1939 om te ontsnappen aan de opkomst van de nazi-partij. Hij studeerde aan St Martins en het Royal College of Art.


Auerbach behoort tot de School of London

Hij begon in het midden van de jaren 1950 zijn werk tentoon te stellen. Auerbach wordt beschouwd als een van de belangrijkste schilders van de 20e eeuw en maakte deel uit van de School of London, een groep figuratieve schilders die in de late jaren 1950 in Londen opkwamen. Andere bekende namen zijn onder meer Lucian Freud, Leon Kossoff en Francis Bacon.


Een schilderij kan jaren kosten

Auerbach werkt vaak maanden of zelfs jaren aan hetzelfde schilderij, waarbij hij de verf herwerkt en gelaagd maakt om een gevoel van diepte en beweging te bereiken. Frank Auerbach staat ook bekend om zijn intense focus op de menselijke figuur, en veel van zijn schilderijen tonen vrienden en familieleden. 


Invloed van de oude meesters

Het werk van Auerbach is zichtbaar beïnvloed door het werk van de oude meesters. Een tweetal klassieke schilders dat er daarbij uitspringt zijn Rembrandt en de 16e-eeuwse Duitse schilder Albrecht Dürer. Het is ook over Auerbach bekend dat hij foto's gebruikte als referentie voor zijn schilderijen. Overigens iets dat we in de praktijk nog al eens tegenkomen.


Hij is op het moment van schrijven nog altijd actief

Hij blijft wonen en werken in Londen en zijn werk bevindt zich in grote collecties over de hele wereld, waaronder Tate Gallery, Londen en het Metropolitan Museum of Art, New York. Auerbach staat bekend om zijn teruggetrokkenheid en zijn toewijding aan zijn werk. Hij is nog steeds elke dag in zijn studio te vinden.


Stromingen

Frank Auerbach wordt tot de volgende stromingen gerekend:


 

Extra informatie

Deze informatie over Frank Auerbach  is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje