dinsdag 11 mei 2021

Pablo Picasso

 

Pablo Picasso

"It took me four years to paint like Raphael, but a lifetime to paint like a child."

"I paint objects as I think them, not as I see them."

"What do you think an artist is? ...he is a political being, constantly aware of the heart breaking, passionate, or delightful things that happen in the world, shaping himself completely in their image. Painting is not done to decorate apartments. It is an instrument of war."

"What one does is what counts. Not what one had the intention of doing."

"Art is the elimination of the unnecessary."

"I am always doing that which I can not do, in order that I may learn how to do it."


Personalia

  • Geboortejaar 25 okt 1881
  • Geboorteplaats Malaga (Spanje)
  • Jaar van overlijden 8 april 1973 in Mougins in Frankrijk

Biografie

Picasso wordt vaak gezien als één van de meest geniale kunstenaars die de wereld ooit gezien heeft en ook als één van de meest vernieuwende. Dat het kubisme dat hij samen met Braque heeft ontwikkeld als vernieuwend gezien moet worden is duidelijk. Ook zijn schilderij ""Les demoisseles d'Avignon" is gekozen als het meest toonaangevende schilderij van de vorige eeuw. Maar Picasso heeft zeker als kunstschilder vele fases doorlopen. Hij was ook nog kunstschilder, tekenaar, beeldhouwer, grafisch kunstenaar, sieraadontwerper en keramist. Een veelzijdig kunstenaar, inderdaad.

In het begin van zijn carrière was hij duidelijk beïnvloed door Toulouse Lautrec. Diens stijl is in Picasso's vroege werk duidelijk terug te vinden. Dan krijgt hij te maken met een tragedie in zijn vriendenkring. Picasso's vriend en mede-kunstenaar Carles Casagemas (geboren in Barcelona in 1880) pleegt in 1901 zelfmoord nadat hij zelf een vriendin had willen vermoorden. Zijn tragische dood op slechts 20-jarige leeftijd had in vele opzichten veel invloed op Picasso. Casagemas keert terug in veel schilderijen van Pablo Picasso, waarbij hij soms opmerkelijk veel op Vincent van Gogh lijkt.

Picasso gaat zoals veel kunstenaars in die tijd aan de absint, een sterk alcoholische en licht vergiftige vorm van sterke drank. Samen met wat drugsgebruik komt hij in een nieuwe fase van zijn carrière terecht, wat later zijn "blauwe periode" wordt genoemd.

In deze tijd ontmoet hij ook de Nederlander Cees van Dongen. Picasso gaat op vakantie naar Nederland, naar Schoorldam. Hij krijgt hier het nodige mee van de Nederlandse schilders. Soms lijkt daar invloed van zichtbaar is zijn werk maar dat staat nog wel eens ter discussie. Wel maakt Cees van Dongen een portret van de vrouw van Picasso in de tijd dat ze in Schoorldam wonen. Ook dames in klederdracht en stolpboerderijen hadden zijn warme belangstelling. Volgens sommigen is het enige dat je eigenlijk over Schoorldam kunt zeggen dat Picasso er ooit een korte tijd gewoond heeft.

En Picasso vindt bij toeval in de galerie van  Gertrude Stein, een tegenpool in de kunstenaar Henri Matisse. Beide kunstenaars hebben een zekere bewondering voor elkaar, worden ook wel als vrienden gezien maar lijken af en toe ook een enorme afkeer van elkaar te hebben. Matisse werkt in Zuid Frankrijk terwijl Picasso meer rondreist.

Picasso had nog wel het één en ander opgepikt van het primitivisme, waaronder het werken met maskers. Op zijn "Les demoisseles d'Avignon" hebben ook enkele vrouwen maskers op. Dit schilderij is nog geen voorbeeld van het kubisme, hoewel de verschillende vormen van perspectief wel als een voorloper gezien kunnen worden. Het heeft trouwens 10 jaar geduurd voor dit schilderij aan het publiek getoond mocht worden. Kennelijk moest Picasso er zelf ook nog aan wennen.

Maar door het schilderij kwam Picasso wel in contact met George Braque. Een kunstenaar die uit het fauvisme kwam en al richting het kubisme aan het experimenteren was. Samen werken ze het kubisme verder uit. De samenwerking kwam tot een einde door eerste Wereldoorlog.

Sommige kunstenaars zagen er nog steeds figuratieve zaken in terug. Later werd dat door Piet Mondriaan en Casimir Malevich richting abstract omgezet.

Picasso is een zeer productief en invloedrijk kunstenaar geweest, dat is wel zeker. Zijn bekendste werk is Guernica. Dit is naar aanleiding van een Duits bombardement op deze Spaanse  stad in 1937. Dit gebeurde tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Volgens velen was het een Duits experiment om het effect van grootschalige bombardementen te testen in aanloop naar de tweede wereldoorlog.

Stromingen

Pablo Picasso wordt tot de volgende stromingen  gerekend:


 

Zelf schilderen als Pablo Picasso?


Schilderijen zijn niet noodzakelijkerwijs heel oud om duur te moeten zijn. Ook in de afgelopen eeuw vinden we schilders die flink beroemd zijn geworden. Hun werk wordt voor topprijzen verkocht. Bedragen van miljoenen zijn niet ongebruikelijk en de werken gaan er moeiteloos voor over de toonbank.

Nu zijn dit soort schilderijen voor de meesten van ons niet weggelegd. Maar het is te doen om de technieken aan te leren die deze schilders gebruikten. En dan is het toch mogelijk om uw huiskamer te verfraaien met een bijzonder kunstwerk dat echt wel de aandacht zal gaan trekken van uw visite. Het is wat dat betreft helemaal niet verkeerd om te leren om te schilderen als één van de meesters.

Een goed voorbeeld van een kunstenaar die wat apart staat van de andere kunstenaars uit zijn tijd is Pablo Picasso. Zijn schilderijen behoren tot de duurste van het moment. Picasso heeft nogal een turbulent leven geleid en wordt alom gezien als een zeer getalenteerd kunstenaar. Hij wordt ook wel gezien als één van de uitvinders van het abstracte schilderen en over het feit dat hij een belangrijke grondlegger van de moderne schilderkunst is, daar is eigenlijk iedereen het wel over eens.  

Picasso heeft een uitgesproken stijl van schilderen die zelfs voor niet-kenners vaak gemakkelijk te herkennen is. Deze stijl staat bekend als kubisme. Het kubisme gebruikt allerlei geometrische figuren om de werkelijkheid te vereenvoudigen of vanuit verschillende invalshoeken te bekijken. Complexe onderwerpen laten zich daarmee terugbrengen tot een groot niet complexe onderdelen. Een voorbeeld van zo'n complex model is het menselijk lichaam. Het gebruik van deze geometrische figuren zorgt er in elk geval wel voor dat u een verbazingwekkend schilderij zult gaan produceren, dat echt wel de aandacht zal gaan trekken.

Pablo Picasso zette een trend in de schilderkunst in gang die later bekend zou komen te staan als abstracte kunst. Tegenwoordig een populair genre bij veel kunstenaars, hoewel velen al ontdekt hebben dat abstract schilderen misschien wel één van de lastigste manieren van schilderen is. Maar met de aanpak van Picasso kunnen we kiezen uit een groot aantal combinaties van vormen, licht en kleuren. Het is vrijwel altijd wel mogelijk om daar een goed schilderij mee te maken. Wat heel belangrijk is, is het hebben van voldoende verbeelding en het vermogen om lekker creatief te denken. Out-of-the-box denken zoals dat tegenwoordig heet. En dan staat niets het maken van een opvallend en kleurrijk kunstwerk meer in de weg.  

Belangrijk is om te onthouden dat deze vorm van kunst maken helemaal draait om het werken met geometrische figuren. Daarnaast zijn er een aantal kleuren nodig om deze figuren in te vullen en een relatie te leggen naar uw onderwerp. Hoewel, volgens sommige kunstenaars is ook dat niet nodig en maakt u gewoon een groene lucht als u vind dat de lucht groen moet zijn. Maar in elk geval streeft u nergens naar gelijkenis. Uw kunstwerk wordt beslist geen beeld dat u ergens in de werkelijkheid aan zult gaan treffen. Wilt u een grof idee van het werk van Pablo Picasso, zoek dan even naar "Guernica" of "de gitaar speler van Picasso"

Dus lijkt het iets voor uzelf? Abstract schilderen met een knipoog naar het kubisme? Belangrijk is het werken met licht en schaduw. Vaak nodig om uw geometrische figuren de benodigde dieptewerking te geven. Een goed kubistisch kunstwerk is vlak en driedimensionaal tegelijk. Deze manier van schilderen is gewoon geen poging om de werkelijkheid exact weer te geven. Volgens veel kunstenaars moet je dat ook helemaal niet willen. Daar is de fotocamera voor. Wat de kunstenaar weergeeft is zijn gevoel bij het onderwerp en het kubisme en de abstracte kunst zijn nu juist heel geschikt om gevoelens en impressies over het onderwerp weer te geven. Maar u krijgt wel zelfgemaakte kunstwerken die indruk op uw omgeving zullen maken. Juist omdat ze zullen herkennen dat u geprobeerd hebt om gevoelens in uw kunstwerken te leggen. Iets wat lang niet elke amateurschilder voor elkaar krijgt, hoe goed zijn of haar schildertechniek misschien ook wel is.

En veel kijkers zullen ook moeten wennen aan het feit dat uw kunstwerken geen realistische afbeeldingen proberen weer te geven. En dat is juist omdat iedereen dat probeert te doen. Nee, u streeft er juist naar om afbeeldingen te maken die NIET in werkelijkheid zijn terug te vinden. En dat zal best zorgen voor discussie. Maar is discussie in de kunst juist niet waar we naar streven?

Het schilderen als Picasso kan dus buitengewoon plezierig zijn om te doen. En het kan verbluffende resultaten opleveren.
 

 

 


Meer informatie over Team Jetje