woensdag 12 mei 2021

Soutine,Chaim

 

Soutine,Chaim

Personalia

  • Geboortejaar 1894
  • Geboorteplaats [plaats]
  • Jaar van overlijden 1943

Biografie

Chaïm Soutine volgt eerst een opleiding in Minsk om al ontwerper aan het werk te kunnen gaan. Daarna stapt hij over naar een studie aan de Academie voor Schone kunsten in Vilnius. Daarna vertrekt hij naar Parijs en huurt daar een kamer in het befaamde kunstenaarsgebouw "La Ruche" ofwel de Bijenkorf.

Hier in de Bijenkort treft Chaïm Soutine ook andere kunstenaars. Maar hij heeft moeite om te wennen. Ook een chronisch geldgebrek speelt daar een grote rol bij. Uiteindelijk ontmoet hij Amedeo Modigliano die hem in de Parijse kunstwereld introduceert als een genie.

Het genie schilder ruim 200 doeken. Een groot aantal daarvan in Céret in het zuiden van Frankrijk. Mar dat aantal zegt weinig aangezien hij de meeste later zelf weer vernietigd heeft. Maar de vele oefening die een dergelijk aantal schilderijen met zich mee brengt betaalt zichzelf wel terug. Hij ontwikkelt een kenmerkende stijl en kleurenpalet. Soutine keert terug naar Parijs en gaat aan het werk als portretschilder. Hierbij wordt hij gehinderd door een slechte gezondheid. Hij heeft chronisch last van maagzweren.

Deze tijd laat ook sporen na in het werk van Chaïm Soutine. Het werk wordt donkerder. De mensen die hij portretteert kijken de toeschouwer niet meer aan maar geven een introverte inslag.

Een bekend werk van Chaïm Soutine is "de Liftboy" in een serie die hij maakte van slecht betaald personeel. Hij maakte deze mensen niet mooier maar legde juist de nadruk op wat hen nu juist autentiek maakte. Dat geeft de schilderijen soms een wat onwerkelijk gevoel. De toeschouwer zal zich er niet altijd bij op zijn gemak voelen. Sommige werken hebben iets beschuldigends. Als of je als toeschouwer het onderwerp van het schilderij te kort zou doen. Mogelijk hebben de slechte gezondheid van Chaïm Soutine en zijn regelmatig terugkerende depressies hier een zekere invloed op gehad.

Soutine wordt wel gezien als een voorloper van het abstract expressionisme, met name door zijn kleurgebruik en zijn vrij wilde penseelvoering.

Stromingen

Chaim Soutine wordt tot het Modernisme gerekend.


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje