dinsdag 4 mei 2021

Cézanne,Paul

 

Paul Cézanne

 "Painting from nature is not copying the object, it's realizing one's sensations."

Personalia

  • Geboortedatum 19 januari 1839
  • Geboorteplaats  Aix-en-Provence, Frankrijk
  • Datum van overlijden 22 oktober 1906

Biografie Paul Cézanne

Paul Cézanne deed in het begin van zijn carrière wel met de nieuwe stroming van de impressionisten mee. Maar Paul Cézanne voelde zich toch niet helemaal bij het impressionisme thuis.  Paul zag zichzelf binnen deze groep toch vooral als een buitenbeentje. Hij begon dan ook met weer meer structuur is zijn schilderijen te brengen. Een goed voorbeeld daarvan zien we bij één van zijn bekendste werken "de appeltjes".

Paul Cézanne deed niet aan lijnen in schilderijen. Hij gebruikte daarvoor als sterk argument dat er in de natuur ook geen lijnen voorkomen. Hij had wel een duidelijke voorkeur voor stillevens als studieobject. Maar geleidelijk aan verschoof zijn werk steeds meer in de richting van een abstracte weergave. Landschappen werden van hun details ontdaan en gingen steeds meer in de richting van gekleurde vlakken. Sommige toeschouwers hebben daarbij het gevoel dat de schilderijen van Paul Cézanne nog niet helemaal afgerond zijn. 

Niet alleen landschappen werden teruggebracht tot elementaire vormen zoals vlakken, ook bij zijn stillevens gaan we dat terugzien. Zo probeert hij bijvoorbeeld appels terug te brengen tot een cirkelvorm.

Er waren meer zaken waar Paul Cézanne mee op begon te vallen. Zo is een ander opvallend punt in zijn werk bijvoorbeeld het grote aantal voorstudies dat hij maakte van een schilderij voordat het definitief op het  doek werd gezet. 

Pas later werd Paul Cézanne bekend als één van de schilders die het post-impressionisme vorm had gegeven. De kleuren die door hem gebruikt werden, werden steeds dieper en intens. Op de hoeveelheid verf werd zeker niet bezuinigd. Die verf werd in dikke streken op het doek aangebracht, waarbij krachtige en vooral expressieve penseelstreken werden gebruikt. 

Cézanne wilde in deze post-impressionistische periode  vooral de structuur in de natuur proberen vast te leggen. Kleur stond daarbij voorop. De onderlinge afstemming van de gebruikte kleuren verschoof naar het tweede plan. 

Door deze combinatie zorgde Cézanne er dan ook voor dat deze werken van grote invloed werden op de latere kubisten. Er wordt wel gezegd dat Cézanne al een soort voorloper van het kubisme was maar   nog zoekende was naar de juiste vorm. 

Later werd het kubisme door onder meer Picasso definitief ingevuld.  Maar Cézanne verdient hier zeker de nodige erkenning. Hij is duidelijk degene die met zijn kunstwerken het gat tussen het impressionisme en het kubisme heeft weten te overbruggen.

Stromingen

Paul Cézanne wordt tot het Modernisme en het  Post-impessionisme gerekend.

Bekende werken van Paul Cézanne

  • De appeltjes
  • Het Sainte-victoiregebergte met grote  pijnbomen
  • De baadsters

De bruggenbouwer

Ook had Cézanne moeite met de op dat moment geldende normen rond perspectief. Zijn redenatie komt er kort gezegd op neer dat een mens twee ogen heeft die beiden iets anders zien, dus een ander perspectief hebben, maar dat door het breid tot één beeld wordt samengevoegd. Een schilderij heeft echter maar één perspectief. 

En dat was volgens Cézanne niet correct. En dus begon hij schilderijen te maken waar voorwerpen meermalen op voorkwamen, geschilderd uit een ander perspectief. Hiermee werd de basis van het kubisme gelegd. Maar er kwam nog meer. Vanuit zijn natuurstudies ontdekte Cézanne dat je de natuur het beste weer kon geven in kleurvlakken en niet in eindeloze details. Ook de brug naar het modernisme was daarmee geslagen. Cézanne was een genie dat stromingen, tijd en ruimte met elkaar wist te verbinden. Iedereen was onder de indruk, behalve hijzelf want naar eigen zeggen was hij nog lang niet klaar. 

Meer informatie over Team Jetje