zaterdag 8 mei 2021

Alexei von Jawlensky

 

Alexei von Jawlensky

Personalia

  • Geboortejaar 1864
  • Geboorteplaats Torschok in Rusland
  • Jaar van overlijden 1941in Wiesbaden
Alexei von Jawlensky


Biografie

Wie is Alexei von Jawlensky

Alexei von Jawlensky was een Russische schilder. Hij was erg belangrijk voor de ontwikkeling van de abstracte kunst in het begin van de 20e eeuw.


Invloeden op het werk van Alexei von Jawlensky

Alexei von Jawlensky werd geboren in Torschok, Rusland in 1864 en begon zijn artistieke studies aan de Academie voor Schone Kunsten in Sint-Petersburg. Later studeerde hij in München, waar hij werd blootgesteld aan het werk van Vincent van Gogh en Paul Cézanne, dat een aanzienlijke invloed had op zijn eigen artistieke ontwikkeling.


Kenmerkende stijl van Alexei von Jawlensky

Alexei von Jawlensky staat bekend om zijn expressieve, geabstraheerde portretten en landschappen, die vaak heldere, contrasterende kleuren en gedurfde penseelstreken bevatten.


Alexei von Jawlensky

Lid van de Blaue Reiter

Hij verhuisde in 1896 naar Duitsland en werd later Duits staatsburger. In 1911 sloot hij zich aan bij de Blaue Reiter-groep van kunstenaars, waaronder Wassily Kandinsky en Paul Klee, en was een actief lid van de groep tot de ontbinding in 1914.


Internering in Zwitserland

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Jawlensky geïnterneerd in Zwitserland, waar hij bleef schilderen en verschillende solotentoonstellingen had. Na de oorlog keerde hij terug naar Duitsland, waar hij zijn unieke stijl bleef ontwikkelen, gekenmerkt door vereenvoudigde vormen, felle kleuren en expressieve penseelstreken.


Voorloper van de abstracte kunstenaars

Jawlensky's werk wordt beschouwd als een belangrijke voorloper van de ontwikkeling van abstracte kunst, en zijn schilderijen worden nog steeds tentoongesteld in musea en galerijen over de hele wereld. Hij stierf in Wiesbaden, Duitsland in 1941.

Alexei von Jawlensky

Stromingen

Alexei von Jawlensky wordt tot het Modernisme en Expressionisme gerekend.


Extra informatie

Deze informatie over Alexei von Jawlensky is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 

Alexei von Jawlensky


Meer informatie over Team Jetje