woensdag 5 mei 2021

Theo van Doesburg

 

Theo van Doesburg 

 Theo van Doesburg - www.lakenhal.nl 
 https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3642522


Personalia

  • Geboortejaar 1883
  • Geboorteplaats [plaats]
  • Jaar van overlijden 1931

Biografie

Wordt nog nader ingevuld

Stromingen

Theo van Doesburg wordt tot de volgende stromingen gerekend:


De koe ofwel compositie VIII

Een bekend schilderij van Theo van Doesburg is de koe. Officieel bekend als compositie VIII. Hierbij heeft van Doesburg de koe teruggebracht tot een collectie gekleurde vlakken. Op zich niets vreemds voor een schilder uit die tijd en met een achtergrond zoals die van Theo van Doesburg, maar hier zijn de tussenresultaten bewaard gebleven. En dat geeft een heel andere blik op deze koe. We zien dan bij de serie tekeningen die bewaard gebleven zijn in het New Yorkse Museum Of Modern Art (MOMA),   dat die tekeningen beginnen met een figuratieve koe in een weiland zoals die door zoveel kunstschilders worden getekend. De rustig grazende dieren vormen nu eenmaal prima studiemateriaal. In een aantal stappen wordt deze koe in een aantal tekeningen omgezet in vlakken. En de laatste bewerking is dan inderdaad "Compositie VIII". Het feit dat veel kunstenaars (bijvoorbeeld Kandinsky, Mondriaan en Malevich) in hun loopbaan een verschuiving doormaken van figuratief naar abstract werk is bekend, maar deze afleiding is op zich heel bijzonder. 

Compositie VIII als een reactie op de Gelbe Kuh van Franz Marc

Er wordt wel gezegd dat deze koe van van Doesburg een soort van reactie is op de Gele koe  (Gelbe Kuh) van Franz Marc uit 1911 dat in het Guggenheim museum in New York te vinden is. Deze koe is dusdanig absurd dat er zelfs een opblaasbare versie van bestaat.

Extra informatie

Deze informatie over Theo van Doesburg is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

Afbeeldingen

Om problemen met auteursrechten te voorkomen zijn hier geen afbeeldingen van de besproken schilderijen opgenomen maar deze zijn volop te vinden door de naam van de afbeeldingen samen met de achternaam van de schilder in Google afbeeldingenzoeker in te voeren 


Meer informatie over Team Jetje