zaterdag 2 februari 2019

Fauvisme

Fauvisme

Het fauvisme was van korte duur

Het fauvisme is een richting in de schilderkunst die in 1905 opkwam. "fauve" is Frans voor "wilde" en dit typeert de schilderwerken in krachtige penseelstreken. Omdat de stroming in 1907 al weer verdwenen was mag het fauvisme gezien worden als de kortst durende kunstrichting ooit.

Felle, vaak primaire kleuren

Bij het fauvisme wordt  veel gebruik gemaakt wordt van primaire en liefst complementaire kleuren. Deze vrij felle kleuren worden in rauwe, zware penseelstreken opgezet in grote kleurvlakken, waarbij details slechts een ondergeschikte rol in het schilderwerk spelen.

De oorsprong van de naam

De naam komt van een commentaar van de kunstcriticus  Louis Vauxcelles. Bij een expositie in de herfstsalon in Parijs noemde deze het getoonde werk het werk van "fauves". Hij vond de schilderstijl agressief met te weinig gevoel voor nuance.Overigens wordt het fauvisme ook wel met het "Frans expressionisme" aangeduid.



Matisse als informeel leider

Een bekend aanhanger van het fauvisme is Matisse, die ook vaak als de informele leider van de beweging wordt gezien. Kleur speelde niet meer de rol die het altijd gespeeld had. Natuurlijke of realistische kleuren deden er bij de fauvisten niet toe.  De kleuren zijn bij het echte fauvisme vaak verre van natuurgetrouw. Blauwe bomen in een groene lucht zijn geen enkel probleem.

Doorborduren op het post-impressionisme

Wel maakte men dankbaar gebruik van de eerdere experimenten met kleur van de post-impressionisten. Schilders als Seurat en Signac hadden het werken met kleuren aardig op zijn kop gezet en daar werd nu op verder gewerkt. 

Verschil met andere richtingen is vaak klein

Omdat men zich eigenlijk niet aan enige regel hield, maakte het fauvisme de weg vrij voor grotere  richtingen die dat ook niet deden zoals het kubisme en het expressionisme. Gezien de sterke verwantschap met het expressionisme is het niet altijd even simpel om het verschil tussen fauvisme en expressionisme aan te geven. Sommigen zien het fauvisme als een onderstroom van het expressionisme of zelfs een ver doorgevoerde variant.

Basis in Zuid Frankrijk

De fauvisten hadden een voorkeur voor werken in het zuiden van Frankrijk zoals in Marseille en st Tropez, waar veel licht en felle kleuren terug te vinden waren.

Andere kenmerkende kunstenaars in het fauvisme