dinsdag 11 mei 2021

Jackson Pollock,

Jackson Pollock

Personalia

  • Geboortejaar 1912
  • Geboorteplaats East Hampton (New York)
  • Jaar van overlijden 1956

Biografie Jackson Pollock

Veel mensen hebben moeite om het  werk van Jackson Pollock te begrijpen.  En dat is beslist niet vreemd: Door ideeën te  kanaliseren uit uiteenlopende  bronnen als Picasso en Mexicaans  surrealisme, verwierp hij elke conventie om maar zijn eigen manier van kijken,  interpreteren en uiten te ontwikkelen. 

Pollock's beroemdste werken zijn zijn druipschilderijen, waarbij  hij met een verscheidenheid aan uiteenlopende instrumenten, van stokjes tot  spuiten, van geharde borstels tot gebroken stukjes glas,  huisgemaakte emailverf over het  canvas druppelde en goot.  Hij liet verf direct uit de tube of het blik over  zijn doeken lopen, slingerde er met  blikken verf overheen waar gaten in  geprikt waren en dergelijke  aanpakken. Het is een vrij  onvoorspelbare manier van werken  maar dat wil niet zeggen dat er geen gestructureerde aanpak aan ten  grondslag lag.

In het boek "The path  to least resistance" beschrijft de auteur  Robert Fritz hoe Pollock een nieuw  werk begon door een intensieve voorbereiding, die vooral bestond uit  het oplossen van wiskundige  problemen. 

Na deze ongebruikelijke voorbereiding kwam er een krachtige actie waarbij  het eigenlijke doek werd gemaakt.  Achter de op het eerste gezicht wat  chaotische schilderijen zat dus wel  degelijk een strakke aanpak om ze te  vervaardigen. Om de zoektocht van  de kijker naar figuratieve elementen  in zijn schilderijen te omzeilen, liet  Jackson Pollock bij veel van zijn werken de titels achterwege en  identificeerde elk werk alleen met  een neutraal nummer. 

 

De fractals in het werk van Pollock

Iets wat niet echt rationeel te verklaren is, is dat het werk van Pollock vaak opgebouwd lijkt uit zogenaamde fractals. Een fractal is een figuur uit  de meetkunde die is opgebouwd uit figuren die lijken op de originele figuur. En dat geldt ook voor de onderliggende figuren waarbij het principe zich tot in het oneindige blijft herhalen. Dat maakt fractals tot slecht begrepen, maar intrigerende figuren in de wereld van de wiskunde én bij Pollock dus ook in de wereld van de moderne kunst. Overigens deed Pollock ooit de uitspraak dat hij als kunstenaar niet zozeer naar de natuur werkte maar dat hij eigenlijk zelf de natuur was.

Stromingen

Jackson Pollock wordt tot het Modernisme en het Abstract-expressionisme gerekend.

Extra informatie

Deze informatie over   is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje