maandag 10 mei 2021

Matisse, Henri

 

Matisse, Henri

Personalia

  • Geboortejaar  1869
  • Geboorteplaats [plaats]
  • Jaar van overlijden 1954

Biografie

Matisse ontdekt op een ziekbed dat zijn eigenlijke  passie bij het schilderen ligt. Hij begint met  schilderen op de academie Julian

Henri Matisse krijgt op deze  academie les van Bouguereau en hij verhuist naar  een andere academie. 

Zijn binnenkomst in de  kunstwereld maakt Henri Matisse in 1896 op de Société  National des Beaux Arts.

Vriendschap met Pierre Bonnard

Pierre Bonnard en Henri Matisse waren goede vrienden. In gang gezet door zoiets simpels als een ansichtkaart van Amsterdam in 1925. De tekst luidde eenvoudig: "Leve de schilderkunst. In vriendschap, Matisse". Het is het begin van een vriendschap die tot het einde van hun leven zou duren. 

De tweede wereldoorlog zorgt voor een onderbreking in de directe contacten. Beide kunstenaars zoeken tijdens de oorlogsjaren een vorm van isolement op. Een isolement dat ze niet eenvoudig valt en ze schrijven elkaar over de meest uiteenlopende zaken. Zeker als beide schilders ouder worden vallen vele collega's weg. Iets wat ook een bron van correspondentie is. Ook wisselen ze onderling schilderijen uit.

De kunst van Matisse

Matisse wilde dat zijn kunst een directe indruk maakte. Het moest rustgevend zijn en een vorm van luxe uitstralen voor de bezitter. Zijn gehele leven heeft hij er naar gestreefd om de technieken om dit te bereiken te verfijnen. Hij wilde evenwichtige kunst die mensen echt volledig tot rust kon brengen.


Stromingen

Henri Matisse wordt tot de volgende stromingen gerekend.



 

Extra informatie

Deze informatie over Henri Matisse  is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje