dinsdag 4 mei 2021

Alexander Calder

Alexander Calder


Personalia

  • Geboortejaar 22 juli 1898
  • Geboorteplaats Lawnton, Pennsylvania,
  • Jaar van overlijden 11 november 1976


Biografie


Wie was Alexander Calder

Alexander Calder was een Amerikaanse beeldhouwer en kunstenaar, die vooral in de Verenigde Staten veel invloed had en die vooral bekend stond als de uitvinder van de mobiel. Alexander Calder was onder meer lid van de vereniging  Abstraction-Création (1931 - 1937) in Parijs.


Uitvinder van de mobiel

Een mobiel is een soort sculptuur die beweegt als reactie op luchtstromingen. Alexander Calder staat ook bekend om zijn grootschalige, abstracte openbare sculpturen en zijn draadsculpturen van dieren en circusfiguren.


Een handige achtergrond voor een kunstenaar

Calder studeerde werktuigbouwkunde voordat hij kunstenaar werd en zijn achtergrond in engineering is duidelijk terug te vinden bij zijn gebruik van beweging en balans in zijn kunstwerken.


Wat is kinetische kunst eigenlijk?

Kinetische kunst is een soort kunst waarbij beweging, feitelijk of impliciet, als een bepalend kenmerk van het kunstwerk wordt beschouwd. Kinetische kunst kan vele vormen aannemen, waaronder sculptuur, installatie en performance. Ook kan kinetische kunst worden aangedreven door hulpmiddelen, zoals motoren, wind of zelfs door de de eigen bewegingen van de kijker.


Soms speelt de kijker bij kinetische kunst een rol

Kinetische kunst bevat vaak elementen van technologie en engineering en kan interactief zijn, waardoor de kijker een rol kan spelen bij het activeren of wijzigen van de beweging van het stuk.


Alexander Calder was een pionier in de kinetische kunst

Alexander Calder wordt beschouwd als een van de pioniers van de kinetische kunst, omdat hij een van de eerste kunstenaars was die sculpturen maakte die bewegen als reactie op luchtstromingen. Kinetische kunst ontstond als een belangrijke kunstvorm in het midden van de 20e eeuw en blijft een belangrijk gebied van de hedendaagse kunst.


Stromingen

Alexander Calder wordt tot het modernisme en surrealisme gerekend.


Extra informatie

Deze informatie over Alexander Calder  is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje