woensdag 5 mei 2021

James Ensor

 

James Ensor

Personalia

  • Geboortejaar 1860
  • Geboorteplaats Oostende in België
  • Jaar van overlijden 1949



Biografie James Ensor

James Ensor was een Belgische kunstenaar. Ensor werd geboren op 13 april 1860 in de Belgische kuntplaat Oostende. Hij is op op 19 november 1949 in dezelfde stad overleden. James Ensor wordt vaak beschouwd als een van de belangrijkste avant-garde kunstenaars van zijn tijd. Zijn werk wordt geassocieerd met het symbolisme en het expressionisme.



Jeugd en achtergrond James Ensor

James Ensor werd geboren in een familie die een souvenirwinkel in Oostende runde. James toonde al op jonge leeftijd interesse in tekenen en schilderen. Om zich hier verder in te bekwamen volgde hij een opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Brussel. Hier leerde Ensor de verschillende artistieke stromingen en technieken waar op zijn verder werk gebaseerd is.



James Ensor en het symbolisme

Het werk van Ensor wordt vaak geassocieerd met het symbolisme. Het symbolisme was een artistieke beweging die met name de nadruk legde op de symbolische betekenis van kunstwerken.



James Ensor en het expressionisme

Later in zijn carrière evolueerde Ensor in de richting van het expressionisme, omdat hij de behoefte begon te krijgen om zijn innerlijke emoties en subjectieve ervaringen via zijn kunst tot uiting te brengen.



Gebruik van maskers en symbolen

Zoals veel kunstenaar is die tijd maakte Ensor veel gebruik van maskers en groteske fantasiefiguren in zijn schilderijen. Ensor gebruikte maskers vaak als het symbool van de hypocrisie en de vermomming waar de samenleving achter schuil gaat. Het werk van James Ensor vertoont vaak een satirische kijk op de bourgeoisie en vooral ook op de sociale normen van zijn tijd.


Invloed van Ensor op het surrealisme

Het werk van James Ensor had een aanzienlijke invloed op de opkomende surrealistische beweging. Denk daarbij aan kunstenaars zoals René Magritte en Salvador Dalí, die als bewonderaars van zijn werk gezien mogen worden. Het werk van Ensor is ook later veel bestudeerd door andere kunstenaars, die op zoek waren naar technieken om hun onderbewuste tot uitdrukking te brengen en die hoopten dat ze dit in het werk van Ensor zouden vinden.


Erkenning kwam pas later

Hoewel James Ensor zoals zoveel kunstenaar niet meteen commercieel succes genoot, werd Ensor later in zijn leven dus wel degelijk erkend voor zijn bijdragen aan de moderne kunst. Zijn werk begon aan het begin van de 20e eeuw steeds meer aandacht te krijgen. Inmiddels wordt hij beschouwd als een pionier in de ontwikkeling van het expressionisme.


Bekende werken

Enkele van de beroemdste werken van Ensor zijn onder andere "De intocht van Christus in Brussel" (1889), "De maskers verenigen zich" (1892) en "De intrige" (1890).


Stromingen

James Ensor wordt tot het de volgende stromingen gerekend.



 


Meer informatie over Team Jetje