maandag 10 mei 2021

André Masson

 

André Masson

Personalia

  • Geboortejaar 1896
  • Geboorteplaats Balagny-sur-Thérain, Frankrijk
  • Jaar van overlijden 1987

Biografie



Wie is André Masson

André Masson was een Franse kunstenaar die actief was in het begin van de 20e eeuw. Hij was lid van de surrealistische beweging en stond bekend om zijn schilderijen, tekeningen en illustraties.


Grafisch ontwerper en decorontwerper

André Masson werd geboren in 1896 in Balagny-sur-Thérain, Frankrijk en begon zijn kunststudies op jonge leeftijd. Hij werd aanvankelijk opgeleid als grafisch ontwerper, maar wendde zich later tot de schilderkunst. André Masson was ook betrokken bij decorontwerp en werkte samen met de beroemde theaterregisseur Antonin Artaud.


Invloeden van surrealisme en dadaisme

Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende André Masson als een medische ordehandhaver en raakte gewond in de oorlog, wat zijn kunst sterk beïnvloedde. Na de oorlog verhuisde hij naar Parijs en raakte betrokken bij de surrealistische beweging, die werd geleid door André Breton. Hij werd ook geassocieerd met de Dada-beweging.


Automatisme in het werk

Massons werk kenmerkt zich door zijn verkenning van het onderbewuste en het gebruik van automatisme. Dit is een techniek waarbij het onderbewustzijn de hand kan leiden bij het tekenen of schilderen.


Fantastische, droomachtige landschappen

Het schilderwerk van Masson verbeeldde vaak fantastische, droomachtige landschappen. Bij zijn werk werd hij sterk beïnvloed door de psychoanalyse. In de jaren 1920 en 1930 begon hij meer figuratieve elementen in zijn werk op te nemen, vaak met mythologische en historische thema's.


De politieke activiteiten van Masson

Tijdens de jaren 1930 werd Masson steeds meer politiek actief. Zo werd hij lid van de Franse Communistische Partij. Masson werd gedwongen Frankrijk te ontvluchten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij vestigde zich in de Verenigde Staten, waar hij verder ging met werken en exposeren. Na de oorlog keerde hij terug naar Frankrijk. Masson bleef werken tot aan zijn dood in 1987.


Massons bijdrage aan het surrealisme

Massons werk wordt beschouwd als een belangrijke bijdrage aan de surrealistische beweging en hij heeft een belangrijke invloed gehad op de ontwikkeling van de hedendaagse kunst. Het werk van Masson wordt nog steeds tentoongesteld in grote musea over de hele wereld.

Voorbeelden van het werk van André Masson zijn ondermeer te vinden op  https://www.wikiart.org/en/andre-masson

Stromingen

André Masson wordt tot de volgende stromingen gerekend:



 

Extra informatie

Deze informatie over André Masson  is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje