dinsdag 29 januari 2019

Absolutisme


Absolutisme


Het begin van de stroming van het absolutisme, die als een onderstroming van de Barok gezien moet worden,  ligt rond 1620 en komt rond 1750 weer tot een einde.

Alles draait bij absolutisme om de koning


Het betreft hier niet alleen een richting in de beeldende kunst, dus om een kunstvorm met die naam. We hebben het over een veel breder maatschappelijk concept, Dit werd echter,wel door de kunst ondersteund. We beperken ons in dit weblog wel hier echter tot de kunststroming met die naam.

 

Absolutisme als kunstrichting
Klik op de afbeelding voor grotere versie
Bij deze barok-stroming van het absolutisme staat 
met name de afbeelding van de wereldlijke vorst centraal.

De grootsheid van de vorst werd bewierookt door sterke dramatiek

De vorsten hadden in de zeventiende eeuw nog een vrijwel absolute macht. De moderne staatsvormen die zorgen voor een spreiding van de machten over verschillende instituten waren nog niet gebruikelijk. Het maken, handhaven en toetsen van wetten lag allemaal bij één persoon, en wel bij de koning. Dat de koning verder aan niemand enige verantwoording schuldig was spreekt dan ook wel vanzelf.

De grootsheid van deze vorsten werd bij het absolutisme nog wat sterker uitvergroot door het gebruik van allegorieën en een sterke dramatiek. Vaak had de vorst een hofschilder of zelfs een eigen academie.Naar moderne begrippen ging het afbeelden van de vorst dan ook vaak behoorlijk over de top maar kennelijk dacht de machthebber er in die tijd duidelijk anders over.

Absolutisme is in feite pure politieke propaganda

In feite is het  absolutisme een vorm van kunst die puut in dienst is van de politieke propaganda om de vorst te bewieroken.  Het betrof in voorkomende gevallen dan ook altijd de regerend vorst. Aan vorsten en hun nakomelingen werd  in deze tijd nog een goddelijk recht op troon toegedacht. Overigens iets wat we zelfs in de huidige tijd nog wel hier en daar tegenkomen. Ook bij gekozen machthebbers. Maar dit alles werd door de kunst waarop de vorst voorkwam, ondersteund.

Voorbeeld absolutisme koning Lodewijk XIV

Een bekend voorbeeld van een vorst die dit middel van afgebeeld worden door kunstenaars maar al te graag gebruikte was de Franse koning Lodewijk XIV. Middels door de koning aangestelde kunstenaars en door het hof bestuurde kunstacademies werd gepoogd de kunst in een bepaalde richting te sturen.En dat die kunst niet echt ten nadele van de koning was laat zich wel raden.

Andere voorbeelden

In Engeland werd de stroming gebruikt door Karel de 1e van Dyck als  zijn hofschilder.met als doel de monarchie populair te maken. In Spanje zien we het terug bij de in Nederland niet onbekende Philips de tweede in de schilder Velázquez'.

Beeldenpark een zee van staal Ales Vesely The messenger
Iets heel anders dan het absolutisme.
Beeldenpark een zee van staal in Wijk aan Zee. 
Ales Vesely
 "The messenger"

Typerende kunstenaars van het absolutisme


Andere onderliggende stromingen van de Barok.




 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje