dinsdag 29 januari 2019

Absolute kunst

Absolute kunst

Wat is absolute kunst dan wel concrete kunst?

We spreken van absolute kunst als er in het getoonde kunstwerk niets concreets valt terug te vinden en de afbeelding daarmee volledig hangt op de  in het kunstwerk gebruikte technieken. het mag duidelijk zijn dat daarmee de absolute kunst dicht tegen de abstracte kunst aan hangt.  Volgens de kunstenaar Adolf Hoelzel hebben we het hier over de kunstvorm, die het minste door de gebruikte technieken is beïnvloed. En ook daarmee lijkt er een link met de abstracte kunst te zijn, waar de techniek ook nauwelijks nog een rol speelt, maar ondergeschikt is aan het uitdrukkingsvermogen van de kunstenaar.

Ook Kandinsy sluit zich bij deze benadering aan, hoewel hij wel inzag dat kleuren en vormen op zichzelf ook een doel hebben en als zodanig toch een hulpmiddel vormen om je uit te drukken. Ook met vormen en kleuren is een soort van taal mogelijk. 

Concrete kunst in plaats van absolute kunst

Sommige kunstenaars gebruikten ook de term "concrete kunst" waarbij eigenlijk min of meer hetzelfde als absolute kunst werd bedoeld.

Kenmerken absolute kunst

Kenmerkend bij absolute kunst is dat de werken bestaan uit gekleurde vlakken, die al dan niet met contrasterende lijnen van elkaar te scheiden zijn. Het schilderij stelt wat dat betreft in zekere zin wel iets voor, maar het is toch ook weer op een vervreemde manier weergegeven.

Piet Mondriaan en de absolute kunst

De schilderijen van Piet Mondriaan worden door sommige kunstcritici wel in de categorie van de "absolute kunst" geplaatst. Maar over die plaatsing is echter geen overeenstemming over. De meningen op dit punt lopen behoorlijk uiteen.  Andere critici zijn namelijk van mening dat Mondriaan veel meer tot de abstracte schilders gerekend moet worden. Het werk van Mondriaan was kennelijk zo vernieuwend dat het zich slecht in hokjes laat plaatsen, wat op zich natuurlijk alleen maar de kwaliteit van het werk van Mondriaan onderstreept.

Absolute kunst maakt veel discussie mogelijk 

Dit soort discussies is eigenlijk ook het grote probleem met absolute kunst.  Dat er zulke uitgesproken verschillen van mening en interpretatie mogelijk zijn, geeft natuurlijk al duidelijk aan dat de interpretatie van wat nu eigenlijk absolute kunst is, behoorlijk subjectief is. 

Het is moeilijk om het eigen gelijk in deze op de tafel te krijgen zodat de andere partij overtuigd raakt. 

Maar omgekeerd is het meestal ook heel lastig om het ongelijk van de andere partij aan te tonen. 

Daarvoor is dit gebied te weinig concreet en afgebakend. Maar dat de absolute kunst juist daardoor voor levendige discussies kan zorgen is wel zeker en als zodanig heeft het daarmee het eigen nut al meer dan voldoende aangetoond.


 

Meer informatie over Team Jetje