maandag 10 mei 2021

Adam Frans van der Meulen,

 

Adam Frans van der Meulen

 

Personalia

  • Geboortejaar 1632
  • Geboorteplaats Brussel
  • Jaar van overlijden 1690 in Parijs

Biografie

 

Schilder van veldslagen en paarden

Adam Frans van der Meulen was gespecialiseerd in de weergaven van veldslagen en paarden. Niet zo vreemd omdat deze dieren in die tijd nog een voorname rol op het slagveld speelden.

Hofschilder van Lodewijk de 14e

Nadat hij in 1651 in Brussel zijn meesterstitel had gekregen verhuisde huis naar Frankrijk waar hij een aanstelling kreeg aan het hof van Lodewijk de 14e, de Zonnekoning. Hij kreeg de titel van hofschilder en vergezelde de koning op zijn reizen en maakte verslagen van de veldslagen die door Lodewijk de 14e gevoerd werden.

Beschrijving van de topografie

Omdat een veldslag zich niet leent om rustig te gaan schilderen werkte Adam Frans van der Meulen vooral aan de hand van beschrijvingen, vooral van de topografie. Aan de hand van deze beschrijvingen werd dan later het landschap geschilderd.

Belangrijk voorbeeld van het absolutisme

Adam Frans van der Meulen maakte van zijn voorstudies niet alleen schilderijen maar er werden ook gobelins van gemaakt. Omdat de veldheer door van der Meulen nogal prominent in zijn werken werd afgebeeld wordt hij als een duidelijk voorbeeld van de stroming van het absolutisme gezien, waarbij het afbeelden van hooggeplaatste figuren een zeer grote rol speelde.

Stromingen

Adam Frans van der Meulen wordt tot het Absolutisme gerekend.





 
 




 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje