zaterdag 2 februari 2019

barok classicisme

Barok classicisme


Na de Renaissance was de liefde voor de klassieke onderwerpen bij de kunstenaars en hun opdrachtgevers beslist nog niet verdwenen. Integendeel zelfs, mag je gerust zeggen. Zeker als je kijkt naar de beginperiode. De grote meesters uit de voorgaande periode van de renaissance bleven nog in als belangrijk voorbeeld voor de classicisten dienen en de klassieke Griekse en Romeinse voorbeelden bleven nog een tijdlang populair. In een later stadium begonnen ze naar meer alledaagse onderwerpen te verschuiven. 


De voortdurende belangstelling voor de klassieke wereld liep dan ook gewoon door in de Barok. Deze periode in de barok wordt dan ook wel met de term Barok classicisme aangeduid.

De Fransman Poussin is een belangrijk kunstenaar van het barok classicisme. Ook de term classicistische barok komen we wel tegen.

Het barok classicisme begint zo rond 1620 en loopt door tot 1680

Kunst wordt haalbaar voor particuliere verzamelaars

Een belangrijke stimulans voor de beeldende kunst was ook hier het feit dat de schilderkunst onder bereik van particuliere opdrachtgevers ging komen. De opdrachtgevers bleven niet meer tot de staat en de kerk beperkt.

Er was zeker sprake van een groeiend aantal particuliere kunstverzamelaars. Dat het in de periode van de classicistische barok tijden van economische groei en bloei waren in deze tijd speelde daar natuurlijk ook een belangrijke rol in. 

barok classisime
barok classisime in vogelvlucht. Opklikken voor vergroting.

De voorkeur van de particuliere verzamelaar bepaalt

Deze kunstverzamelaars hadden een grote voorkeur voor zeer precies weergegeven, klassieke onderwerpen.  Belangrijk was daarbij dat de kwaliteiten van de maker goed in het oog sprongen. Uiteraard speelde het een belangrijk rol dat dit de waarde van het werk duidelijk verhoogde.

De eerste statussymbolen

Kunstwerken uit het barok classicisme waren daarmee één van de eerste statussymbolen. De kunstwerken werden nu qua formaat én onderwerpkeuze afgestemd op de huiskamer van de opdrachtgever. Het gevolg daarvan was dat ze daarmee beduidend kleiner werden.  Ook de onderwerpen werden duidelijk aangepast naar het leven van alledag.

Landschappen, altijd al een geliefd onderwerp bij het grote publiek, worden dominant. De figuren die in de landschappen optreden vervullen er geen hoofdrol meer in. Ze zijn gewoon aanwezig. Meer niet. Het landschap fungeert niet langer alleen maar als een soort van achtergrond voor een portret.

De stroming van het barok classicisme werd vooral onder Frans invloed de leidende stroming voor kunstacademies. En daarmee werd het leidend voor een nieuwe generatie kunstenaars. En dat was een situatie die tot na 1800 voort zou duren.

Typerende kunstenaars van het Barok Classicisme

Onderliggende stromingen van de Barok.