woensdag 5 mei 2021

Delacroix, Eugène

 

Eugène Delacroix

"als je niet bekwaam genoeg bent om een man die uit het raam springt te schetsen in de tijd die het kost om van de vierde verdieping te vallen, zul je nooit grote schilderijen kunnen maken"


Personalia

  • Geboortejaar 1798
  • Geboorteplaats Saint-Maurice, Frankrijk
  • Jaar van overlijden 1863

Biografie Eugène Delacroix

Eugène Delacroix zet de romatiek rond 1820 in Frankrijk op gang, samen met de kunstenaar Gericault. Het grote publiek moet niet veel van de nieuwe stroming in de kunst hebben, maar de Salon van Parijs ziet het zowaar wel zitten. Eugène Delacroix is een leerling van Gericault en hij schijnt afgebeeld te zijn op diens schilderij "Het vlot van de medusa" als de persoon die op zijn buik op het vlot ligt.

Deleacroix was van mening dat de penseelstreek van belang was voor wat je met een schilderij uit wilde drukken. De korte. goed zichtbare penseelstreken zoals de impressionisten die ook gebruikten, pasten volgens hem bij het revolutionaire karakter van de tijd in Parijs.. In de penseelstreken werd de energie zichtbaar die de kunstenaar in het kunstwerk had gestoken.

Hij stond bekend als tegenstander van de figuratieve kunst van bijvoorbeeld Ingres, die naar het idee van Delacroix teveel de lijn van de Parijse salon volgde. 


Kille exactheid is geen kunst 

Stromingen

Eugène Delacroix wordt tot de Romantiek gerekend en in een later stadium tot het Oriëntalisme

Bekende werken van Delacroix

 'De dood van Sardanapalus' uit  1827-28

Sardanapalus was een Assyrische koning uit de  zevende eeuw voor Christus die in grote luxe leefde.  Toen de Meden hem versloegen bij Ninive,  verbrandde hij zijn paleis, bracht de hofhouding om  en pleegde zelfmoord.


The Massacre at Chios, Greece. 

Het was  een eigentijds werk van de Grieken tegen de  Turken. Maar het "bloedbad van Chios" wordt  ook wel het bloedbad van de de schilderkunst  genoemd. Het kunstwerk had geen onderwerp en geen  hoofdrolspelers en het was dan ook niet  geschikt voor de Salon in Parijs

Marianne met de rode vlag

De vrijheid in de vorm van Marianne met de  rode vlag. De Vrijheid leidt het volk (Frans: La  Liberté guidant le peuple) is een schilderij van  de Franse schilder Eugène Delacroix. Het  verbeeldt de vrijheid als Marianne, het  nationale symbool van Frankrijk, die de  revolutionairen aanvoert bij de Juli-revolutie van  1830. Dit schilderij dat nu in het Louvre hangt, wordt als een meesterwerk van de Romantiek gezien. Maar in de tijd dat het gemaakt werd, zagen velen het als bedreigend en als overbrenger van de republikeinse boodschap. La  Liberté guidant le peuple wordt door de gebruikte schildertechniek ook wel als een voor voorganger van het impressionisme gezien.
 

Extra informatie

Deze informatie over Eugène Delacroix is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje