donderdag 13 mei 2021

Simon Vouet

 

Simon Vouet

Personalia

  • Geboortejaar 1590
  • Geboorteplaats Parijs
  • Jaar van overlijden 1649

Biografie



Wie was Simon Vouet

Simon Vouet was een Franse barokschilder en tekenaar, die een dominante figuur was in de Franse kunst van het einde van de 16e eeuw tot het begin van de 17e eeuw. Hij was een meester in de stijl van het classicisme van de late Renaissance. Zijn werk had een grote invloed op de ontwikkeling van de Franse kunst.



Vouet in Rome

Simon Vouet werd in 1590 in Parijs geboren en begon zijn carrière als schilder in Rome, waar hij meer dan tien jaar doorbracht. Vouet werd sterk beïnvloed door het werk van Caravaggio en de familie Carracci. Zijn vroege schilderijen tonen een sterke interesse in het gebruik van clair-obscur, wat zijn werken een e dramatische contrast van licht en schaduw meegeeft. Overigens een techniek die in deze tijd heel populair was en die door Vouet uitstekend werd beheerst.


Hofschilder van koning Lodewijk XIII

Bij zijn terugkeer naar Frankrijk in 1614 vestigde Vouet zich al snel als een van de meest prominente schilders van zijn tijd. Hij werd aangesteld als hofschilder van koning Lodewijk XIII en kreeg de opdracht om een aantal grootschalige werken voor de koninklijke paleizen te maken. Hij werkte ook voor andere leden van de Franse adel en voor de kerk en produceerde een breed scala aan schilderijen, waaronder portretten, religieuze werken en mythologische scènes.



Interesse in stillevens

De stijl van Vouet evolueerde in de loop van de tijd en werd steeds sierlijker en barokker van aard. Hij was ook een van de eerste Franse schilders die zich interesseerde voor het opkomende genre van de stillevens.


Ook doorbraken bij de leerlingen van Simon Vouet

Sommige leerlingen van Vouet, waaronder Eustache Le Sueur, Charles Le Brun en Nicolas Poussin, werden enkele van de belangrijkste schilders van de volgende generatie.



Grote invloed op de Barok en de schilderkunst in het algemeen

Simon Vouet stierf in Parijs in 1649 en wordt beschouwd als een van de toonaangevende kunstenaars van de Franse barokperiode. Zijn werk had een grote invloed op de Franse schilderkunst en hielp de barokke stijl in Frankrijk te vestigen.


Stromingen

Simon Vouet wordt tot de Barok en het Absolutisme gerekend.

Extra informatie

Deze informatie over Simon Vouet is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje