dinsdag 4 mei 2021

Alonso Cano

 

Alonso Cano

Personalia

  • Geboortejaar 1610
  • Geboorteplaats Granada
  • Jaar van overlijden 1667 in Granada

Biografie

Wie was Alonso Cano

Alonso Cano (1601 - 1667) was een Spaanse schilder, architect en beeldhouwer uit de barokperiode.


Belangrijke Spaanse kunstenaar

Alonso Cano wordt beschouwd als een van de belangrijkste kunstenaars van zijn tijd in Spanje. Cano staat bekend om zijn religieuze en mythologische schilderijen, evenals zijn architecturale ontwerpen. Cano was ook een bekwaam beeldhouwer en creëerde vele sculpturen en altaarstukken voor een groot aantal kerken en kloosters in heel Spanje.


Hofschilder van koning Filips IV

Alonso Cano werd geboren in Granada, Spanje in 1601. Hij begon zijn artistieke carrière als leerling van een lokale schilder en studeerde later in het atelier van Pedro de Mena, een bekende beeldhouwer in Granada. Cano ontwikkelde al snel een reputatie als getalenteerd kunstenaar en werd aangesteld als hofschilder van koning Filips IV in Madrid.


Typische Barokstijl van Cano

Cano's schilderstijl werd sterk beïnvloed door de barokke beweging, gekenmerkt door dramatische verlichting, intense emoties en een gevoel van beweging. Hij stond bekend om zijn religieuze en mythologische schilderijen, zoals "De Onbevlekte Ontvangenis" en "De Kruisiging". Zijn werk omvat ook verschillende portretten, waaronder een van koning Filips IV.


Architect en beeldhouwer

Naast zijn schilderkunst was Cano ook een bekwaam architect en beeldhouwer. Hij ontwierp en bouwde verschillende kerken en kloosters in Spanje, en creëerde vele sculpturen en altaarstukken voor deze gebouwen. Enkele van zijn meest opmerkelijke architecturale werken zijn de kerk van Santa Maria de la Victoria in Granada en de sacristie van de kathedraal van Malaga.


Cano was een zeer invloedrijk kunstenaar

Cano's werk was zeer invloedrijk tijdens zijn leven en wordt nog steeds bewonderd door kunsthistorici en critici. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste kunstenaars van de Spaanse barokperiode en zijn werken zijn nog steeds te zien in musea en galerijen over de hele wereld.


Cano stierf in Granada, Spanje in 1667.

Stromingen

Alonso Cano wordt tot de volgende stromingen gerekend




Extra informatie

Deze informatie over Alonso Cano is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje