zaterdag 2 februari 2019

Post-impressionisme

Post-impressionisme


De nadagen van het impressionisme

De schilders van het post-impressionisme hadden niet zozeer een gezamenlijk doel bij het schilderen maar werkten ieder voor zich. Ze leverden vooruitstrevend werk in de nadagen van de impressionistische richting. Toch kan er van een samenhangende groep kunstenaars daardoor niet gesproken worden.

Deelnemende schilders

We denken dan aan schilders als Manet, van GoghCèzanne, Seurat en Gauguin. Deze kunstenaars hadden hun wortels liggen in het impressionisme, maar waren alleen op zoek naar nieuwe wegen om vorm aan hun kunst te geven.

Ieder zijn specialisme

Cèzanne had daarbij een duidelijk voorkeur voor de manier waarop de voorstelling op het doek was opgebouwd. Van Seurat is bekend dat hij zich vooral richtte op de manier waarop het menselijk oog met het verschijnsel kleur omgaat. Van Gogh is vooraf bekend geworden door zijn zeer expressionistische manier van werken met een gedreven stijl, voorkomend uit zijn rusteloze innerlijk. Gauguin vinden we vooral terug in de symboliek, in het werken met lijnen en kleurvlakken.

De oorsprong van de naam

De oorsprong van de naam komt van een tentoonstelling in Londen met de naam "Manet en de post-impressionisten" die werd georganiseerd door Roger Fry. Fry was conservator van het New Yorkse Metropolitan Museum of Art geweest in de periode 1906 tot 1910. De tenstoonstelling op zich was geen succes en riep vooral weerstand en ergernis op. 

Maar het voordeel van een negatieve ontvangst is dan wel een flinke naamsbekendheid. En daarmee was het begrip post-impressionisme wel goed vastgezet. In feite was de naam nog niet eens bedacht. Het was meer dat de organisatoren het niet eens konden worden wat er nu voor een soort van verzamelnaam moest komen voor de getoonde werken. Een tweede expositie, twee jaar later, werd duidelijk positiever ontvangen door het publiek, wat waarschijnlijk weer samenhangt met het feit dat men inmiddels aan de naam gewend was geraakt. Nieuwe aanpak in de kunst wordt maar zelden positief opgepakt door het grote publiek, zo is in de geschiedenis wel gebleken.






Post-impressionisme

Bekende namen zijn Manet, Gauguin, Cézanne  en Vincent van Gogh. De smaak van de grote massa werd door de aanhangers van het post-impressionisme volledig genegeerd.

Dit is bijvoorbeeld terug te vinden in het feit dat men gewoon de natuur weergaf zoals men die zag en geen poging deed daar iets verhalends in aan te brengen zoals in die tijd toch wel gebruikelijk was.

Typerende kunstenaars uit het  Post-impressionisme


Andere onderliggende stromingen in de 19e eeuw