maandag 10 mei 2021

Edouard Manet

 

Edouard Manet


"De salon is het echte slagveld"


Personalia

  • Geboortejaar 1832
  • Geboorteplaats Parijs
  • Jaar van overlijden 1883

Olympia

Biografie

De vader van Manet was rechter. Hij wist dus in elk geval wat de wet was en hoe je aan de goede kant moest blijven. Een oom herkende de artistieke potentie van de jonge Manet en nam hem mee naar musea en galeries. Hij spoorde Manet aan om in de kunst te gaan.

Manet deed veel pogingen om op de salon van Parijs te komen. Hij verlangde op extreme wijze naar erkenning van de kant van de académie.  Toch deed hij weinig moeite om zich aan te passen aan de soms bijna bizarre regels die de Salon van Parijs aan de werken stelde. Maar zijn werk sprak in die wereld van gedempte maar toch sprekende kleuren, fantastische lijnvoering en perspectief volgens de wél goedgekeurde principes Raphaël, duidelijk onvoldoende aan. 

Wel kwam Manet op de zogenaamde Salon de refusés, de tentoonstelling van de geweigerde kunstenaars, die mede op initiatief van Napoleon III tot stand kwam. Napoleon III gaf de kunst daarmee een nieuw, door de staat gesteund platform en heeft mede daardoor flink bijgedragen aan de latere ontwikkelingen in de kunstwereld. 

bar in de Folies-bergère
bar in de Folies-bergère

Het eerste schilderij van Manet dat de Salon haalde was Olympia. Maar het sensuele naakt veroorzaakte direct de nodige discussie vanwege de vele toespelingen die er in verwerkt waren. Daardoor werd het ook niet het succes waar Manet op gehoopt had. Wel kreeg hij er een paar nieuwe bewonderaars door, zoals de schilder Monet.

Manet wordt ook niet echt onder de impressionisten  gerekend. Zijn vele pogingen om tot de Salon de  Paris door te breken, zorgden er voor dat hij  uiteindelijk nergens meer onder viel. Hierdoor kwam hij  tussen de  wal en het schip terecht. Wel wordt hij gezien als één van de eerste kunstenaars die nadacht over het uitbreiden van de figuratieve kunst met een eigen inbreng van de kunstenaar. Mogelijk was deze benadering ook één van de redenen dat hij nergens bij leek te horen.

Dejeuner sur l'herbe

Overigens was Manet getrouwd met een Nederlandse, namelijk met Suzanne Leerhof uit Zaltbommel.

Net als Courbet enkele jaren eerder, richt Manet een eigen paviljoen in op de wereldtentoonstelling. Dit paviljoen was gefinancierd  met geld van zijn moeder. Dit zorgt in elk geval voor  bekendheid in de wereld van de  landschapsschilders die plein air werkten.

Door de Frans-Duitse oorlog in 1870 verhuisden veel  kunstenaars, waaronder Manet, naar Londen.

Stromingen

Edouard Manet wordt tot het Realisme gerekend.

Bekende werken (zie Google afbeeldingen)

  • Déjeuner sur l'herbe
  • Olympia

 

Extra informatie

Deze informatie over Edouard Manet  is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje