woensdag 12 mei 2021

Georges Seurat

 

Georges Seurat

Personalia

  • Geboortejaar 1859
  • Geboorteplaats Parijs
  • Jaar van overlijden 1891

Biografie

Georges Seurat  was één van de kunstschilders die naar een wat meer wetenschappelijke achtergrond in de schilderkunst zocht. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het ontstaan en het mengen van kleuren. Ook het brengen van eenvoud, simpelheid en structuur hielden veel kunstenaars bezig 

Seurat vond dit uiteindelijk terug in het zogenaamde pointillisme. Dit is een  techniek waarbij grote hoeveelheden gekleurde punten bij elkaar zorgen voor de optische illusie van verschillende kleuren omdat deze van enige afstand voor het oog in elkaar lijken te lopen. Georges Seurat zag deze vorm van het weergeven van kleuren als een soort van antwoord op de werkwijze van de impressionisten. Hij wordt ook gerekend als één van de post-impressionisten hoewel hij ooit wel bij de impressionisten begonnen was. Maar hij was een heel andere persoonlijkheid dan bijvoorbeeld van Gogh of Gauguin. Maar dat was geen bezwaar om gezamenlijk op te staan tegen de wereld van de impressionisten die naar hun idee vol met beperkingen zat.   

Seurat was geen gezellig mens. Hij trok zich het liefst terug in zijn atelier om zich met zijn doeken en verf te onderhouden. In tegenstelling tot de impressionisten werkte Seurat liever niet in de open lucht. Wel keek hij van Degas de truc af om in de open lucht snelle schetsen van een onderwerp te maken om die in het atelier definitief vorm te geven. 

Zijn eerste echte schilderij "Baders bij Asnières", dat direct maar liefst 2 x 3 meter was, maakte hij al op 14 jarige leeftijd. Seurat was dus echt wel iemand met aangeboren talent. Waar bij de impressionisten de pasteltinten erg populair waren, was Seurat meer iemand voor felle kleuren die ook nog eens in een fors contrast werden samengevoegd. De techniek van de kleurenscheiding die later als divisionisme of pointillisme door hem bekend gemaakt zou worden, had Seurat op dit vroege moment in zijn loopbaan nog niet onder de knie. 

Maar onder invloed van allerlei wetenschappelijke studies op het gebied van kleurenleer ging Seurat steeds meer over tot het werken met stippen op een witte ondergrond. Waarbij die stippen van een grotere afstand in elkaar blijken te lopen en allerlei kleurschakeringen weergeven.  Een computermonitor werkt nu nog op een vergelijkbare manier. Het schilderen in puntjes levert levendige en bruisende schilderijen op. Althans qua kleur want de personen die met deze techniek ontstaan zijn doods en levenloos. Volgens sommigen lijken de personen uit karton gemaakt. 

Seurat richtte in het voorbijgaan ook nog een eigen expositiemogelijkheid op, in de vorm van de salon des Indépendants als een soort van tegenhanger van de Salon van Parijs. 

Georges Seurat  komt al op 31-jarige leeftijd te overlijden aan een hersenvliesontsteking. Net als zijn mede post-impressionist Vincent van Gogh sterf hij jong. 

Door zijn korte loopbaan als schilder heeft hij Georges Seurat relatief weinig werk nagelaten. 

Stromingen

Georges Seurat wordt tot het Impressionisme en Neo-impressionisme gerekend.

Extra informatie

Deze informatie over Georges Seurat is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje