donderdag 2 januari 2020

prerafaellisme

Pre-Rafaëllisme

Een stroming die zich naast het mediëvalisme ontwikkelde was het pre-rafaëllisme. Het werk van de kunstenaars die deze richting aanhingen zoals William Homan Hunt, Dante Gabriele Rossetti en John Everett Millais werd in 1850 tentoongesteld in de Royal Academie of Arts en werd daar als controversieel beschouwd.

Belangrijke invloed Ruskin

Kenmerkend voor deze nieuwe richting in de schilderkunst was de aandacht voor details en het natuurlijke kleurgebruik. Basis was ook het werk van de  veel gelezen cultuurfilosoof Ruskin die van mening was dat de kunst van dat moment wel eens aan wat verandering toe was. Ruskin wilde terug naar een natuurlijke manier van schilderen. Barok vond hij bijvoorbeeld niet puur genoeg.  In eerste instantie zag hij alleen Turner als de ideale vertolker van de nieuwe kunst maar later neemt hij het ook op voor de pre-Rafaëllisten

Oprichting Pre-Raphaelite Brotherhood,

Het doel van de Pre-Rafaëllisten was in feite om terug in de tijd te gaan naar de periode in de Renaissance vóór de schilder Raphael. Vanaf dat moment was er naar het idee van deze kunstenaars een achteruitgang in de schilderkunst ontstaan. En die opgelopen achterstand wenste men ongedaan te maken.

Dit gezichtspunt leidde tot de Pre-Raphaelite Brotherhood, een beweging die zich in 1849 voor het eerst presenteert. Kenmerkend voor de Pre-Rafaëllisten was dat ze hun werk ondertekenen met "PRB" in plaats van een eigen persoonlijke handtekening te gebruiken. Dit deed men om een uiting te geven aan het feit dat men kunst als iets gezamenlijks zag.

De stroming van het Pre-Rafaëllisme lijkt qua idee en achtergrond dan ook sterk op het Mediëvalisme waar men ook terug verlangde naar de middeleeuwse kunst. Er is bij de kunstenaars van beide stromingen namelijk sprake van zeer gedetailleerd werk van een vergelijkbare technische kwaliteit.

Doorbraak

Het Pre-Rafaëllisme breekt echt pas goed door bij inzending van werk naar de wereldtentoonstelling in Parijs, wat samenvalt met het moment dat Ruskin het voor de beweging opneemt. 

Andere onderliggende stromingen in de 19e eeuw



 

Meer informatie over Team Jetje