donderdag 9 april 2020

Orfisme

Orfisme


Het orfisme is een onderstroming van het futurisme met een link naar het kubisme en kende slechts weinig volgers. De naam komt van de mythologische figuur Orpheus, die met zijn muziek wilde dieren kon temmen. 

Gebaseerd op het werk van het echtpaar Delaunay

De term orfisme is bedacht door de dichter en kunstcriticus Guillaume Apollinaire (1880-1918). Hij was op zoek naar een benaming voor de schilderijen van de kunstenaar Delaunay en diens echtgenote. Hij zag het leven als een verzameling wilde dieren in een kooi. De link met Orpheus was daarmee snel gelegd. Het echtpaar Delaunay wist de dieren met hun kunst te bevrijden

Beide echtelieden gebruikten een krachtige kleurencompositie waar transparantie ook weer een duidelijke rol in speelde. De schilderijen van Delaunay kenmerken zich bijna allemaal door het gebruik van vlakken en (delen van) cirkels wat terug te voeren valt op zijn kubistische tijd.  Maar waar het kubisme veel grijs en bruin gebruikt, schilderde Delaunay vooral vakken die fel van kleur waren. Sterker nog, vaak zelfs in de primaire kleuren weergegeven. 

Het orfisme werd ook wel gezien als een koppeling van het kubisme en het futurisme. Van Robert delaunay zijn een aantal werken bekend waar deze koppeling wel degelijk zichtbaar is.

Theorie van de gelijktijdige contrasten

Apollinaire ontwikkelde daarbij de theorie van de "gelijktijdige contrasten", een wat vage techniek waarbij kleuren zowel gescheiden als samengevoegd moesten worden door ze op de juiste wijze onderling te rangschikken. Het orfisme kende inderdaad een stevig kleurgebruik.

Maar als richting heeft het orfisme verder niet veel betekend

Kunstenaars in het orfisme:




 

Meer informatie over Team Jetje