donderdag 13 mei 2021

Henri de Toulouse-Lautrec

 

Henri de Toulouse-Lautrec

Personalia

  • Geboortejaar 1864
  • Geboorteplaats Albi (Frankrijk)
  • Jaar van overlijden 1901


Henri de Toulouse-Lautrec

Biografie

De jongste jaren van Henri de Toulouse-Lautrec

Henri-Marie-Raymond de Toulouse-Lautrec is op 24 november 1864 geboren in het "Hôtel du Bosc" in Albi als de oudste zoon van graaf Alphonse de Toulouse Lautrec-Monfa en gravin Adèle-Zoë-Marie-Marquette Tapié de Céleyran. Overigens waren beide ouders een volle neef en nicht van elkaar. Hun moeders waren zusters. Hoogstwaarschijnlijk is dat feit niet zonder gevolgen voor de jonge Henri-Toulouse-Lautrec gebleven. Temeer daar het in deze kringen niet ongebruikelijk was om "in de familie" te trouwen om het familiekapitaal te beschermen. 

Problemen met aangeboren ziektes

Veel doodgeboren kinderen of kinderen met afwijkingen waren het gevolg. En Henri was daar met zijn aangeboren botziekte geen uitzondering op. De broer van Henri overleed al na een jaar. Vier jaar na zijn geboorte besloten de ouders uit elkaar te gaan hoewel ze voor de wet getrouwd bleven. Henri werd door zijn moeder opgevoed. Mede door zijn ziekte werd Henri extreem beschermd grootgebracht. De verdere loopbaan van Henri mag hier niet los van gezien worden. Een zeker vorm van afzetten door zijn werk in Paris tegen zijn adellijke ouders lijkt wel een rol te spelen. Van zijn vader kreeg hij vooral zijn liefde voor paarden, honden en andere dieren mee. 


De ziekte openbaart zich

Vanaf zijn tiende begon zijn ziekte zich te openbaren. Zijn botten groeiden niet meer en braken snel. Henri werd volwassen slechts 1m52 lang. Tijdens zijn genezing tekende hij op alles waar maar op getekend kon worden. Dat hij artistiek begaafd was, werd dan ook al snel duidelijk.

Henri begon te schilderen, vooral paarden. En koetsen, ruiters en honden. 

Schilder van "decadente kunst"

Henri Toulouse-Lautrec was vroeger voor velen de schilder van "decadente kunst". Het was een tijd dat de schilder nog min of meer aansprakelijk werd gemaakt voor het onderwerp van zijn schilderijen. Inderdaad, hij schilderde danseressen in allerlei kledij (of helemaal zonder kledij) en deze dames waren vaak werkzaam in "dubieuze" localiteiten als bordelen en nachtclubs. Van die plaatsen waar men alleen heen ging om te zien hoe erg het allemaal wel niet was. Dat soort werk. 

Maar zouden die dames er niet geweest zijn als Henri Toulouse-Lautrec er niet geweest was om hen te schilderen? Dat is niet erg waarschijnlijk. Maar toch zorgt het er nog steeds voor dat vele het werk van Toulouse-Lautrec nog steeds niet objectief en zonder vooroordeel kunnen bekijken en het puur op zijn artistieke waarde kunnen beoordelen. 

De wereld zoals die nu eenmaal is

En wordt daarmee eigenlijk niet het werk van Toulouse-Lautrect gewoon bevestigd? Hij schilderde een bepaalde groep mensen. En dat deed hij goed en ook nog eens met een objectieve blik. Daar is vriend en vijand het wel over eens. Maar het is een groep waar een vooroordeel omheen hangt. Maar een vooroordeel dat grotendeels op een stuk hypocrisie is gebaseerd. En waarbij niemand die het mooi vindt, zich hoeft te verontschuldigen. Toulouse-Lautrec schilderde de betreffende wereld zoals die was. Zonder er een oordeel over te geven. Zonder te moraliseren. Eigenlijk precies wat een goed kunstenaar geacht wordt te kunnen. 


Invloed van Degas

De beginnende schilder Lautrec heeft zeker invloeden van het impressionisme opgedaan, en al helemaal van de impressionist Edgar Degas. Ook Degas schilderde danseressen en ballerina's op een eigen manier. Toulouse Lautrec lijkt ze zeker bestudeerd te hebben hoewel hij er zeker later een meer grafische draai aan heeft gegeven. De kunst van Toulouse-Lautrec is niet uitgesproken impressionistisch, zeker het latere werk niet meer. Ook het kleurenpalet is beduidend anders dan dat van de impressionisten.

Stromingen

Henri de Toulouse Lautrec wordt tot de volgende stromingen gerekend.

 

Een Engelsman in de Moulin Rouge



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje