zaterdag 2 februari 2019

Secularisme

Secularisme


In de Renaissance was veel kunst gebaseerd op religieuze en Bijbelse voorstellingen, al was het maar omdat de kerk vaak als opdrachtgever fungeerde. Naast deze religieus getinte richting vinden we ook echter ook het secularisme dat de mens als zodanig meer centraal stelt.

Secularisme


Menselijke relaties worden bij het Secularisme behandeld zonder dat er een verwijzing naar religie of religieuze waarden plaats vindt. Religie is niet meer de enige inspiratiebron en kenmerkend voor het secularisme is dan ook de grote toename van kunst gebaseerd op de geschiedenis en de mythologie. Geloof en invloed van kerkelijke instituties speelden hierbij geen rol meer.

Bij ontwerpen in de architectuur gingen wiskundige verhoudingen etc een rol spelen. Ook hier verdween een verwijzing naar het religieus erfgoed naar de achtergrond.

Het secularisme leidde ook tot nieuwe opdrachtgevers naast de traditionele opdrachten uit de kerk. Deze belangstelling buiten de kerk zorgde voor vraag naar nieuwe onderwerpen om af te beelden. Schilderijen hadden niet alleen meer tot doel om als versiering van een kerk te dienen of gebruikt te worden een een beeldende manier om de kerkgangers iets bij te brengen.

Een belangrijke grondlegger van het secularisme was Titiaan die een koning als opdrachtgever had die ook oog had voor meer wereldlijke voorstellingen. .

Daarnaast speelde de sterke toename van de welvaart een duidelijke rol. Dit maakte het mogelijk dat steeds meer mensen het zich konden veroorloven om een schilderij te laten maken. Natuurlijk bij voorkeur van zichzelf. Want ook toen al was ijdelheid de mens niet vreemd. Maar er waren meer populaire onderwerpen.

Deze ontwikkeling van overgang van kerkelijke naar wereldlijke machten was duidelijk niet meer te stoppen. De gevolgen van deze verschuiving kregen dan ook een uitgebreid vervolg in de barok.

Kenmerkende kunstenaars uit het  secularisme

Andere richtingen binnen de renaissance