zaterdag 8 mei 2021

Anish Kapoor

 

Anish Kapoor 

Personalia

  • Geboortejaar 1954
  • Geboorteplaats Bombay, India 

Biografie



Wie is Anish Kapoor

Anish Kapoor is een in Bombay,India geboren Britse beeldhouwer en installatiekunstenaar. Hij werd geboren in Bombay, India in 1954 en wordt beschouwd als een van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars die vandaag de dag werken. Hij staat bekend om zijn grootschalige, abstracte sculpturen en installaties, die vaak levendige kleuren en complexe vormen gebruiken.


Opleiding in Londen en Parijs

Kapoor studeerde kunst aan het Hornsey College of Art en de Chelsea School of Art in Londen, en later aan de prestigieuze École des Beaux-Arts in Parijs. Hij begon zijn carrière in de jaren 1980 en kreeg al snel internationale bekendheid voor zijn sculpturen, die vaak nieuwe materialen en technologieën bevatten, zoals roestvrij staal, was en pigmenten. Zijn werk is vaak geïnspireerd door spirituele en filosofische thema's en hij is geïnteresseerd in de relatie tussen het fysieke en het metafysische.


Bekende werken van Anish Kapoor

Enkele van zijn beroemdste werken zijn "Cloud Gate" (ook bekend als "The Bean") in het Millennium Park in Chicago, "Sky Mirror", een concave spiegelsculptuur die de lucht en de omliggende architectuur weerspiegelt, "Shooting Into the Corner", een sculptuur die een continue stroom van rode was projecteert en "Leviathan", een enorme, opblaasbare sculptuur die werd geïnstalleerd in het Grand Palais in Parijs.


Tentoonstellingen van Anish Kapoor

Kapoor heeft talloze solotentoonstellingen gehad in grote musea over de hele wereld, waaronder het Tate Modern in Londen, het Centre Georges Pompidou in Parijs en het Metropolitan Museum of Art in New York City. Hij heeft ook deelgenomen aan vele internationale tentoonstellingen zoals de Biënnale van Venetië en Documenta.


Anish Kapoor heeft veel prijzen in de wacht gesleept

Naast zijn sculpturen en installaties staat Kapoor ook bekend om zijn prenten en tekeningen, die vaak vergelijkbare thema's verkennen als zijn sculpturen. Hij heeft talloze prijzen en onderscheidingen ontvangen voor zijn werk, waaronder de prestigieuze Turner Prize in 1991, en werd in 2011 door de Franse regering benoemd tot Commandeur in de Orde van Kunsten en Letteren. Hij werd in 2013 ook geridderd door koningin Elizabeth II voor zijn verdiensten voor de beeldende kunst. Hij blijft internationaal werken en exposeren en is een van de belangrijkste kunstenaars van zijn generatie.


Stromingen

Anish Kapoor wordt tot het Post-Modernisme gerekend.

Extra informatie

Deze informatie over Anish Kapoor is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje