donderdag 2 januari 2020

Figuratieve kunst

Figuratieve kunst

Onder figuratieve kunst verstaan we een vorm van beeldende kunst, zowel twee- als drie dimensionaal waarbij het onderwerp zo natuurgetrouw mogelijk wordt weergegeven.

De fotografie dreigde de figuratieve kunst te vervangen

Tot het einde van de 19e eeuw was eigenlijk alle kunst figuratief. Maar toen kwam de uitvinding en de opkomst van de fotografie. En dat bracht een schokgolf teweeg in de figuratieve kunst. Want het vastleggen en niet te vergeten het reproduceren en vermenigvuldigen van de werkelijkheid was veel gemakkelijker, objectiever en vaak kwalitatief beter te realiseren met de fotografie. 

Nieuwe wegen werden opgezocht

Kunstenaars als Edouart Manet en Paul Cézanne hadden dit eigenlijk als eersten door en sloegen nieuwe wegen in, die uiteindelijk via allerlei tussenstappen in de abstracte kunst eindigden bij de conceptuele kunst. Manet en Cézanne voegden allerlei voorwaarden toe aan hun schilderwerk waardoor hun werk meerwaarde zou krijgen ten opzichte van de fotografie. Er zou weer een duidelijke scheiding komen tussen kunst en fotowerk. Het stokje werd later overgedragen aan kunstenaars als Pablo PicassoGeorge Braque en Fernand Léger waarbij de afbeelding steeds verder van de figuratieve werkelijkheid af kwam te staan. 


 

Meer informatie over Team Jetje