dinsdag 11 mei 2021

Auguste Rodin

 

Auguste Rodin

Personalia

  • Geboortejaar 1840
  • Geboorteplaats Parijs
  • Jaar van overlijden 1917

Biografie

Wie was Auguste Rodin

Auguste Rodin was een Franse beeldhouwer die wordt beschouwd als een van de belangrijkste figuren in de geschiedenis van de beeldhouwkunst en een van de grondleggers van de moderne beeldhouwkunst. Rodin werd geboren in 1840 in Parijs, Frankrijk en begon zijn carrière als ambachtsman, waarbij Auguste enkele jaren werkte als decoratief beeldhouwer. Auguste Rodin studeerde aan de École des Arts Décoratifs, maar was als beeldhouwer grotendeels autodidact.

Het werk van Auguste Rodin

Rodins sculpturen staan bekend om de emotie die de werken uitstralen en de manier waarop het menselijk lichaam is weergegeven. Auguste Rodin wordt beschouwd als een van de grondleggers van de moderne beeldhouwkunst, omdat zijn werk afstand namvan de traditionele, geïdealiseerde vormen uit het verleden en zich richtte op het vastleggen van de nuances van het menselijk lichaam en emoties. Auguste Rodin is vooral beroemd om zijn sculpturen van het menselijk gezicht en de handen. Enkele van zijn beroemdste werken zijn 'De denker', 'De kus' en 'De burgers van Calais'.

Innovatieve benadering van het beeldhouwen

Rodins benadering van beeldhouwkunst was zeer innovatief, omdat hij vaak gefragmenteerde, gedeeltelijke figuren gebruikte om beweging en emotie uit te drukken. Hij experimenteerde ook met verschillende materialen, waaronder brons, marmer en gips. Hij was ook een van de eerste beeldhouwers die het proces van gieten rechtstreeks vanuit het model gebruikte, wat een grotere mate van realisme en detail in zijn werk mogelijk maakte.

Auguste Rodin was ook een succesvol zakenman

Tijdens zijn leven werd Rodin geëerd met talloze prijzen en retrospectieven, en zijn werk is te vinden in musea over de hele wereld. Hij was ook een succesvol zakenman en kon een grote werkplaats bouwen om zijn sculpturen te produceren. Rodin overleed in 1917 in Meudon, Frankrijk. Hij had een grote invloed op de kunstwereld, zijn werk is een bron van inspiratie geweest voor veel hedendaagse beeldhouwers en zijn nalatenschap wordt nog steeds gevierd. Het Rodin Museum in Parijs, Frankrijk, dat de grootste collectie van zijn werk bezit, is een van de meest bezochte musea ter wereld.

Stromingen

Auguste Rodin wordt tot het Naturalisme en het Realisme gerekend.

Extra informatie

Deze informatie over Auguste Rodin is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje