zondag 2 mei 2021

Baldessari, John

John Baldessari  

"Learn to think
Learn to read
Learn to write
Make sense"

Personalia

  • Geboortejaar 1931
  • Geboorteplaats National City, California.
  • Datum van overlijden 2 januari 2020

Biografie

John Baldessari begint zoals zoveel kunstenaars op de traditionele wijze via studies aan academies, exposities en dergelijke. Geleidelijk aan verschuift zijn interesse in deze kunstvorm en hij gaat teksten, foto's en dergelijke aan zijn schilderwerk toevoegen. Hij laat zijn schilderijen daarbij door andere professionele schilders maken. Daarbij voorziet hij deze van teksten van gerenommeerde kunstcritici,

Tot 1970, waarin hij deze kunstvorm op drastische wijze aan de kant zet door alle schilderijen te verbranden in wat John Baldessari zijn crematorium project noemde. Daarna stapte hij over op de fotografie, die hij net zo min serieus leek te nemen als hij de schilderkunst had gedaan. Alle regels van "goede fotografie" begon hij aan zijn laars te lappen. Een portret waarbij de geportretteerde ergens langs de kant van de foto of in een hoek terug te vinden was, voldeed voor hem prima. De foto's van John Baldessari lijken dan ook vooral op amateuristische snapshots. Alle regels en conventies waren er voor hem vooral om te negeren.  

Een bekend project is de stuiterende bal. Hierbij moet een fotograaf een oranje bal tegen een blauwe lucht vastleggen en wel zo dat deze precies in het midden van het beeld komt. Wat op zich een nagenoeg onmogelijke opgave is, tenzij je het beeld aan zou passen zoals tegenwoordig gebruikelijk is. Maar in de tijd van dit project was het nabewerken van digitale beelden nog niet uitgevonden. Uiteindelijk resulteert dit in een serie van 38 foto's die voor 90% hetzelfde zijn. 

Stromingen

John Baldessari wordt tot het conceptualisme gerekend.

Website John Baldessari

http://www.baldessari.org/

 

"Talent is cheap

You have to be possessed or obsessed, rather.

You really have to feel like you cannot not do art,

and that is something you can't will"



Meer informatie over Team Jetje