maandag 10 mei 2021

Edvard Munch

 

Edvard Munch

Personalia

  • Geboortedatum 12 december 1863,  
  • Datum van overlijden 23 januari 1944

Biografie

Edvard Munch, the scream / de schreeuw
De schreeuw


Erfgenaam van Vincent van Gogh

Edvard Munch wordt wel gezien als een schilder die heel veel aan Vincent van Gogh te danken heeft. Je zou Munch een soort van erfgenaam kunnen noemen. In zijn bekende werk  "De schreeuw" (eigenlijk zijn het werken want Munch heeft er meerdere exemplaren van gemaakt) lijkt inderdaad wel wat van van Gogh terug te vinden te zijn. Munch was op zoek naar het brengen van emotie in zijn werk en emotie vond hij volop terug bij Vincent. Met name de techniek van het verdraaien van het beeld en de overdrijving van de realiteit bracht Munch in zijn schilderijen. 

Edvard Munch, angst / anxiety
Angst

Een kunstwerk dat in de toekomst kijkt

Gecombineerd met een vorm van het  expressionisme dat Munch goed beheerste leidde dit tot de emotionele "schreeuw" waarbij angst en schrik de boventoon lijken te voeren. Aan emotie is in dit werk zeker geen gebrek. "De schreeuw" lijkt daarmee een visionair werk dat vol afgrijzen vooruit kijkt naar de gruwelijke tijden die in de twintigste eeuw nog gaan komen. 

Edvard Munch, de stem / the voice
De stem

Munch was een productief kunstenaar

Natuurlijk is Edvard Munch bekend vanwege verschillende uitvoeringen van "de schreeuw" maar het was niet het enige werk dat hij meermalen heeft geschilderd. Hij maakte 18.000 kunstwerken tijdens zijn carrière als kunstenaar. 

Stromingen

Edvard Munch wordt tot het Symbolisme gerekend.

Extra informatie

Deze informatie over Edvard Munch  is nog niet compleet en zal de komende tijd nog worden aangevuld.

 


Meer informatie over Team Jetje