woensdag 5 februari 2020

Royal Academy of arts

 Royal Academy of arts


De Royal Academy of arts was de Engelse tegenhanger van de "Salon van "Parijs".

Beide instituten hebben het nodige gemeen. Beide waren bijvoorbeeld zeer traditioneel ingesteld. Nieuwe ontwikkelingen in de kunst werden pas in een laat stadium overgenomen ..

De Royal Academy of arts  bestaat nog steeds. Maar nu is het meer een soort van museum geworden.

"Varnishing day"

In de tijden van Turner en andere bekende schilders kende de Royal Academy een jaarlijkse terugkerende dag die "varnishing day" werd genoemd. Het oorspronkelijke idee hier achter was een speciale dag waarop kunstenaars hun werk konden vernissen voordat de "Summer Exhibition" plaats zou hebben. Maar een interessante bijkomstigheid was dat het ook een soort van besloten tentoonstelling was waar kunstenaars, journalisten en beroemdheden elkaar konden ontmoeten.

Turner

Turner stond er om bekend dat hij op de ze dag zijn werken niet alleen van vernis voorzag maar ook nog kleine wijzigingen aanbracht. Zelfs werden er werkzaamheden verricht aan doeken die nog onvoldoende afgewerkt waren.  Het mag duidelijk zijn dat Turner hiermee goed extra aandacht voor zijn werk wist te realiseren.,

Tadema en Waterhouse

Eind 1800 begint de belangstelling van kunstenaars voor de Royal Academy of Arts af te nemen. De kunstwereld gaat duidelijk een andere kant op dan wat de academy voor lijkt te staan. Alleen Millais weet zich er lang staande te houden en weet zelfs op een gegeven moment de leiding te nemen. 

Ook John William Waterhouse en Alma Tadema gooien binnen de Academy hoge ogen,




 

Meer informatie over Team Jetje