vrijdag 13 januari 2023

Niet-representatieve kunst

Niet-representatieve kunst

Niet-representatieve kunst wordt ook wel niet-objectieve kunst of abstracte kunst genoemd. Het is een vorm van kunst die geen specifiek, herkenbaar onderwerp of object uit de natuurlijke wereld afbeeldt. 

In plaats daarvan bestaat het meestal uit geometrische vormen, lijnen, kleuren en texturen die zo zijn gerangschikt dat een visuele compositie ontstaat. 

Niet-representatieve kunst is niet bedoeld om iets in de buitenwereld weer te geven of af te beelden en richt zich eerder op de formele elementen van kunst zoals kleur, vorm, lijn en textuur. 

De kunstwerken zijn niet bedoeld om een verhaal te vertellen of iets herkenbaars weer te geven, maar eerder om een emotionele reactie te creëren of om de expressieve mogelijkheden van het medium te verkennen. 

Niet-representatieve kunst is te vinden in veel verschillende vormen, waaronder schilderkunst, beeldhouwkunst en installatiekunst, en wordt vaak geassocieerd met de avant-garde en moderne kunststromingen van de 20e eeuw, zoals kubisme, abstract expressionisme en minimalisme.