woensdag 16 november 2022

Postkubisme (1912 -1918)

Postkubisme (1912 -1918)

Wat is het postkubisme

De term postkubisme wordt gebruikt voor de Parijse kubistische schilderkunst in de periode 1912 - 1918 die ontstaan is als een reactie op of een vorm van een confrontatie met het oorspronkelijke kubisme zoals we dat kennen van bijvoorbeeld Braque en Picasso.

Postkubisme is een lossere variant van het kubisme 

Postkubisme is daarbij een veel lossere variant van het kubisme. De decoratieve kant speelt veel nadrukkelijker een rol. Het originele kubisme legde zichzelf nogal wat regels op en we zien die dat strenge in in de leer niet terug bij het postkubisme. Zo worden gekozen voor een meer helder kleurgebruik. Zuivere kleuren worden in het postkubisme weer  geaccepteerd. Afbeeldingen worden meer herkenbaar. 



Kirchner. Vrouw in rode jurk

Wie vallen er onder het postkubisme?

Composities worden weer toegankelijker voor degene die de werken bekijkt. De term wordt vooral gebruikt voor een groep in Parijs wonende kunstschilders. Deze groep heeft een eigen kubistische aanpak van hun werk ontwikkelt. En deze manier van werken hebben ze ook langdurig genoeg volgehouden om toch van een soort eigen stijl te kunnen spreken.

Tot de aanhangers van de postkubistische stijl behoorden onder meer Henri Le Fauconnier, Léopold Survage, Marthe Donas,André Lhote en de gebroeders Duchamp.

Orfisme en Kirchner

Ook het Orfisme wordt als een vorm van het postkubisme gezien.  

Duitse expressionisten zoals bijvoorbeeld Kirchner gaven eveneens aan dat het postkubisme een rol gespeeld heeft in hun ontwikkeling. Dus ook buiten Parijs was de stroming wel degelijk bekend.

 

 


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje